Kemi

Opgave 3

31. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: B-niveau

tre-dobbelt salmiakspiritus er en 25% opløsning (volumen%, v/v) af ammoniak i vand. Beregn stofmængdekoncentrationen af ammoniak i enheden mol/L.

Oopløsningens densitet er 0,91 g/mL. 
Søger hjælp med den her og opslaget https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1426886


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2013 af mathon

25-27% NH3-opløsning har densiteten 910 g/L.

for 1 L 25%(vol/vol) NH3-opløsning
gælder:

                                        m2/m1 = V2/V1

                                        m2 = (V2/V1)•m1

                                        m2 = 0,25 • (910 g) = 227,5 g ren NH3

M(NH3) = 17,03 g/mol

antal mol i 227,5 g ren NH3:
                                        n = (227,5 g) / (17,03 g/mol) = 13,36 mol
molariteten:
                                        c = (13,36 mol) / (1 L) = 13,36 M



 


Svar #2
31. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

#1
 

25-27% NH3-opløsning har densiteten 910 g/L.

for 1 L 25%(vol/vol) NH3-opløsning
gælder:

                                        m2/m1 = V2/V1

                                        m2 = (V2/V1)•m1

                                        m2 = 0,25 • (910 g) = 227,5 g ren NH3

M(NH3) = 17,03 g/mol

antal mol i 227,5 g ren NH3:
                                        n = (227,5 g) / (17,03 g/mol) = 13,36 mol
molariteten:
                                        c = (13,36 mol) / (1 L) = 13,36 M



 

Salmiakspritus har da en molærmasse på 35,04 g/mol og da det er en tre-dobbelt må det så ganges med 3 ikke? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. december 2013 af mathon

"Salmiakspritus har da en molærmasse på 35,04 g/mol og da det er en tre-dobbelt må det så ganges med 3 ikke? :)"      er vrøvl.


Svar #4
31. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

#3
 

"Salmiakspritus har da en molærmasse på 35,04 g/mol og da det er en tre-dobbelt må det så ganges med 3 ikke? :)"      er vrøvl.

Men har Salmiakspiritus ikke formlen NH4OHaq? Hvilket jeg vil mene har har molærmasse på 35,04 g/mol :) ?


Svar #5
31. december 2013 af Mathnerdsx (Slettet)

Undskyld, jeg tror ikke min kilde er troværdig..


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. januar 2014 af mathon

når α er hydronolysegraden


                                  NH3 (aq)   +   H2O (l)   <--->   NH4+ (aq)   +   OH- (aq)
ligevægtsmolariteter         
(1-α)·cb                                  α·cb                α·cb                 0 < α < 1

med ligevægtsbrøken

                                           [NH4+] • [OH-]
                                          -------------------- = Kb
                                                  [NH3]

.

                                           cb • α2
                                          --------- = Kb
                                            1 - α

.
                                        cb·α2 + Kb·α - Kb = 0                 0 < α < 1

                                                -Kb + √(Kb2+ 4·Kb·cb)
                                        α = ------------------------------    
                                                           2·cb

.

                                               -10-pKb + √(10-2·pKb+ 4·10-pKb·cb)
                                        α = --------------------------------------------   
                                                                   2·cb

hvoraf
                                               -10-4,75 + √(10-9,5+ 4·10-4,75·13,36)
                                        α = -----------------------------------------------  
                                                                    2·13,36

                                        α = 0,001153 = 0,1153%
.

25% (vol/vol) NH3 er altså under 0,2% hydronolyseret, hvorfor der med rimelighed kan ses bort fra koncentrationen af NH4OH.


                 

     

           
                                  
 


Skriv et svar til: Opgave 3

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.