Kemi

Kemi hjælp, tak

05. januar 2014 af BrainChild (Slettet) - Niveau: A-niveau

Du har 0,5 M opløsninger af NaH2PO4 og Na2HPO4.

1- Hvor store mængder skal man afmåle af de to væsker for at fremstille 500 mL puffer med en pH på 7,4?
2 - Hvor mange gram fast NaOH skal der tilsættes til pufferopløsningen for at ændre pH til 8,4 idet der ses bort fra evt. ændringer i volumen?

Håber virkelig nogen kan hjælpe, taak og på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2014 af mathon

pufferligningen giver
                                                pH = pKs + log(nb/ns)
 

                                                nb      
                                               ----- = 10pH-pKs
                                                ns           

.

                                                Vb•cb           
                                               --------- = 10pH-pKs
                                                Vs•cs                 

.

                                                Vb           
                                               ----- = 107,4-7,2         da   cb = cs = 0,5 M
                                                Vs                   

.

                                                       Vb           
                                               ---------------- = 1,58489     
                                                (0,5 L) - Vb       


                                              Vb = V(Na2HPO4) = 0,3066 L = 306,6 mL

                                              Vs = V(NaH2PO4) = (500 mL) - (306,6 mL) = 193,4 mL


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. januar 2014 af mathon

       tilsætning af NaOH

                                         H2PO4- (aq)    +   OH- (aq)   --->   HPO42- (aq)    +   H2O (l)
       nye molariteter            0,5-x                   x                    0,5+x

                                                0,5+x     
                                               --------- = 108,4-7,2       0 < x < 0,5
                                                0,5-x        

                                                x = 0,4406 mol

                                                m(NaOH)tilsat = (0,4406 mol) · (40,00 g/mol) = 17,624 g NaOH


Skriv et svar til: Kemi hjælp, tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.