Matematik

Ligning med en ubekendt

06. januar 2014 af MatLP (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg sidder og kæmper med en ligning:

(((x*1.05+x)*1.05+x)*1.05+x)=13000

x=?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Gang ind i parenteserne så der fremkommer en 4.-gradsligning

1,053·x4 + 1,052·x3 + 1,05·x2 + x = 13000

der vist kun kan løses ved at bruge et CAS-værktøj.

Hvor kommer ligningen fra?


Svar #2
06. januar 2014 af MatLP (Slettet)

#1
 

Gang ind i parenteserne så der fremkommer en 4.-gradsligning

1,053·x4 + 1,052·x3 + 1,05·x2 + x = 13000

der vist kun kan løses ved at bruge et CAS-værktøj.

Hvor kommer ligningen fra?

Jeg sidder med en opgave med renter. Jeg synes at det gav god mening med denne ligning, da der skal ligges x på kontoen hvert år, fra 1. Januar 2012 til 1 Januar 2015, pr 1. Januar (man starter altså med x). Renten er 5 % heraf 1,05. Han skal til slut have 13000 til 14000. Jeg satte 13000 ind i denne og 14000 i en lignende for at løse opgaven præcis og ikke bare gætte.

Jeg regner med, at der er et eller andet, som er gjort forkert i ligningen? siden du kalder det en 4.-gradsligning.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du skal benytte renteformlen

Kn = K0·(1+r)n

hvor K0 er startbeløbet, og Kn er indeståendet efter n renteperioder med rentesatsen r.


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. januar 2014 af peterlravn

Dette er måske et dumt spørgsmål meeen....

Ville man ikke "bare" kunne tage den første parentes? 

(x*1.05+x)

x * 1,05 er vel det samme som 1,05x? Og så derfra plusse med x? Så gange 2,05x med 1,05 osv?


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

OK, jeg havde overset i #3, at der skal indsættes et fast beløb ved starten af hvert år. Så er der tale om en annuitetsopsparing, se evt. http://www.formel.dk/matematik/rentesregning/rentesregning.htm

Efter 1. indbetaling er saldoen x
Efter 2. indbetaling er saldoen x·1,05 + x
Efter 3. indbetaling er saldoen (x·1,05 + x)·1,05 +x
Efter 4. indbetaling er saldoen ((x·1,05 + x)·1,05 +x)·1,05 + x

Udtrykket i #0 er korrekt, og jeg fik det fejlagtigt lavet om til et 4.-gradspolynomium i x, hvilket jeg beklager.

Regner man udtrykket ud korrekt får man

saldo = x·(1 + 1,05 + 1,052 + 1,053) = x·(1 - 1,054)/(1 - 1,05) = x·(1,054 - 1) / 0,05

Kender man saldoen efter 4. indbetaling, kan man så beregne det beløb, der skal indsættes hver gang.


Skriv et svar til: Ligning med en ubekendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.