Matematik

Vektor, Hjælp

07. januar 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: A-niveau

opgaven: I et koordinatsystem i rummet har en kugle en ligningen

(x-1)2 + (y-2)2 +(z-1)2= 49

Punkterne N(1,2,8) og P(3,5,7) LIGGER på kuglen og en linje går gennem kugles centrum C og  punktet P.

----- Bestem skæringspunktet mellem l og tangent planen til kuglen i punktet N


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2014 af mathon

For
             kuglen:        (x-a)2 + (y-b)2 + (z-c)2 = r2
 

har tangentplanen α i punktet (xo,yo,zo)
ligningen:
                               (xo-a)(x-a) + (yo-b)(y-b) + (zo-c)(z-c) = r2


Svar #2
07. januar 2014 af Niko83 (Slettet)

Hvad er xog x, og y0 og y.osv? ( i denne opgave)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. januar 2014 af mathon

hvoraf

For
             kuglen:        (x-1)2 + (y-2)2 + (z-1)2 = 72
 

har tangentplanen α i punktet N(1,2,8)
ligningen:
                               (1-1)(x-1) + (2-2)(y-2) + (8-1)(z-1) = 49

                               7(z-1) = 49

                               z - 1 = 7

                               z = 8


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. januar 2014 af mathon

Linjen l gennem C(1,2,1) og P(3,5,7)
har retningsvektor
                               r = CP = OP - OC =  [3,5,7] - [1,2,1] = [2,3,6]

Anvendes C(1,2,1) som fikspunkt,
kan et vilkårligt punkt Q(x,y,z) på l
udtrykkes
                              OQ = OC + t·CP

                              [x,y,z] = [1,2,1] + t·[2,3,6]

                              x = 1 + 2t
                              y = 2 + 3t
                              z = 1 + 6t

           


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. januar 2014 af mathon

l's skæringspunkt S med α
kræver
                              1 + 6t = z = 8
                               6t = 7
                               t = (7/6)
hvoraf for S
                              x = 1 + 2•(7/6) = 10/3
                              y = 2 + 3•(7/6) = 11/2
                              z = 8

        
                              S = (10/3 , 11/2 , 8)


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

En alternativ fremgangsmåde er følgende.

Kuglens centrum aflæses af ligningen til C(1,2,1), og dens radius aflæses til r = 7 . Kald det søgte skæringspunkt for S. Da S ligger på linien gennem C og P, ligger de fire punkter C, N, P og S i samme plan. Da C og S ligger i tangentplanen til kuglen i punktet N, vil trekant CNS være en retvinklet trekant.
Vinklen v = <NCS er vinklen mellem de to vektorer CN og CP , og vi har derfor

cos(v) = (CNCP) / (|CN||CP|) = [0,0,7]•[2,3,6] / (7·7) = 7·6 / (7·7) = 6/7 .

Vi har derfor

|CS| = |CN| / cos(v) = 7 / (6/7) = 49/6

og dermed

CS = |CS| · CP/|CP| = (49/6) · (1/7) · [2,3,6] = 7·[(1/3) , (1/2) , 1] .

Endelig fås så koordinaterne til skæringspunktet S ved

OS = OC + CS = [1,2,1] + 7·[(1/3) , (1/2) , 1] = [(10/3) , (11/2) , 8]


Skriv et svar til: Vektor, Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.