Kemi

Kemi spm. HJÆLP

08. januar 2014 af Fideller (Slettet) - Niveau: C-niveau

1. I USA produceres årligt 18 Mton ammoniak. Hvor stor masse dinitrogen og dihydrogen skal der bruges hertil?

2. Aluminium kan også reagere med dioxygen. Hvor meget Al2O3 kan dannes af 50 g aluminium og overskud af dioxygen?

- Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2014 af ChemistryIsKey

1.

     N2   +   3 H2   -->   2 NH3

m(NH3) = 18 Mton = 18.000.000 ton = 18.000.000.000 kg = 18.000.000.000.000 g

n(NH3) = m / M = 18.000.000.000.000 g / 17,031 g/mol = 1.056.896.248.018,32 mol

n(N2) = n(NH3) / 2 = 1.056.896.248.018,32 mol / 2 = 528.448.124.009,16 mol

m(N2) = M · n = 28,01 g/mol · 528.448.124.009,16 mol = 14.801.831.953.496,57 g = 14.801.831,95 ton = 14.8 Mton

n(H2) = n(NH3) · 3/2 = 1.056.896.248.018,32 mol · 3/2 = 1.585.344.372.027,48 mol

m(H2) = M · n = 2,02 g/mol · 1.585.344.372.027,48 mol = 3.202.395.631.495,51 g = 3.202.295,63 ton = 3.20 Mton

2.

     4 Al   +  3 O2   -->   2 Al2O3

m(Al) = 50 g

n(Al) = m / M = 50 g / 26,98 g/mol = 1,85 mol

n(Al2O3) = n(Al) · 2/4 = 1,85 mol · 0,5 = 0,93 mol

m(Al2O3) = M · n = 101,96 g/mol · 0,93 mol = 94,5 g

-------------------

Der er i ovenstående opgaver gjort brug af sammenhængen

     M = m / n    <=>   n = m / M   <=>   m = M · n

Og de respektive støkiometriske koefficienter :)


Skriv et svar til: Kemi spm. HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.