Matematik

Tegne en parablen i hånden ud fra toppunktet? en forklaring? hvordan gør man?

11. januar 2014 af annalykkeberg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har dette toppunkt (-2.5,24.5), som man så skal tegne en parabel ud fra. Har fået det forklaret, og har også en lille ide om hvad man skal gøre, men er ikke 100%. Nogen matematik genier der kan hjælpe? :-D


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2014 af LeonhardEuler

Det kan du ikke. Det er umuligt. Du skal have flere oplysninger. Prøv at formulere hele opgaven her.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2014 af Cerebrum (Slettet)

Hej Anna. Har du ikke også en forskrift for denne parabel?

Hvis ja, så kan du jo vha. lommeregne sætte dens funktion lig med nul, finde de x'er hvor f(x)=0. Så har du både skæringer på x-aksen og toppunktet. Nu kan du tegne parablen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2014 af SuneChr

Man kan, ud fra informationen i # 0, sige, at
om polynomiet
f (x)  =  ax2 + bx + c
må gælde:

      og                                                

     og

a og b  har samme fortegn.


 


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2014 af SuneChr

# 3  fortsat

Endvidere gælder,
b2 - 4ac  ≠  0

Vi får ikke, med disse facts, at vide, om parablens grene vender op eller nedad.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2014 af hesch (Slettet)

Tegn parablen  f(x) = x2  ( eller f(x) = -x2 ), der jo har toppunkt i ( 0 , 0 ).

Afsæt et passende antal punkter på denne parabel.

Adder nu ( -2.5 , 24.5 ) til hvert af disse punkter og plot disse "nye" punkter.   (parallelforskydning af punkterne).

Tegn en parabel gennem disse "nye" punkter.

Det er een ud af mange mulige løsninger.


Svar #6
12. januar 2014 af annalykkeberg (Slettet)

Opgaven lyder således:

Vis grafen – og forklar hvordan man tegner uden program ud fra toppunktet.

Forskriften hedder: f(x)= -2x2 -10x +12... Det vil sige at grenene går ned ad :-)

Mine to nulpunkter hedder (-6,0) og (1,0) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2014 af SuneChr

Bemærk symmetriakse  x = - 2,5
toppunkt, skæring med x akse og y akse.
Find passende punkter derudover og tegn parablen.
Parablen bliver "spids" for store numeriske koefficienter til x2

Vedhæftet fil:SP 1201140204.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. januar 2014 af SuneChr

# 6
Det er vigtigt at bemærke, at man kun må sætte en fælles faktor udenfor en parentes, når man søger                0-punkter.
Parablen
- 2x2 - 10x + 12   og  parablen
- 2·(x2 + 5x - 6)
er to forskellige, men de har samme 0-punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Forskriften hedder: f(x)= -2x2 -10x +12

Nå, det kunne du jo have oplyst i #0.


Skriv et svar til: Tegne en parablen i hånden ud fra toppunktet? en forklaring? hvordan gør man?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.