Matematik

Analytisk geometri

19. januar 2014 af CAJO17 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hjælp !!

Jeg har en opgave og jeg er helt lost, er der nogen der vil være så søde at hjælpe??

Beregn eventuelle skæringspunkter mellem linien med ligningen 3x+4y=25 og cirklen med ligningen x^2+y^2=25..

Tusind tak på forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2014 af Drunkmunky (Slettet)

Halli halløj~

Du har to ligninger med to ubekendte, så man går bare rask til værks, og du har altså:

3x+4y=25 <=> 4y=25-3x <=> y=(25-3x)/4

Hvilket vi så indsætter i nr. 2 formel:

x2+((25-3x)/4)2=25 <=> 25/16x2-75/8x+225/16=0

Så er det bare, at benytte sig af vores kendte formel om andengradspolynomier, hvilket giver x=3. (tjek selv efter ;) )

Du har altså ved indsættelse, at

3*3+4y=25 <=> 4y=16 <=> y=4

Altså skærer linjen og cirklen kun i punktet (3,4).


Svar #2
20. januar 2014 af CAJO17 (Slettet)

Du er en engel :-)
Fik lige en aha følelse..

Tusind tak for din tid


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

En lidt alternativ fremgangsmåde:

Cirklen med ligningen x2 + y2 = 25 har centrrum i O(0;0) og radius r = 5 .

Afstanden d fra cirklens centrum (0;0) til linien med ligningen 3x + 4y = 25 er

d = |3·0 + 4·0 - 25| / √(32+42) = 5 = r .

Linien er altså en tangent til cirklen. Vektoren OP fra cirklens centrum til røringspunktet P er en normalvektor til linien. Linien har vektoren n = [3 ; 4] som en normalvektor. Man ser også, at |n| = r . En stedvektor til røringspunktet er derfor vektoren

OP = ±r·n/|n| = ±n .

Røringspunktet er altså enten (3;4) eller (-3;-4) . Det ses, at af de to punkter er det kun punktet P(3;4) , der ligger på linien, og dette er derfor koordinaterne til røringspunktet mellem linien og cirklen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2014 af SuneChr

# 1

Som opgaven er stillet i # 0, forventes det, formoder jeg, at man skal kunne indse, at ved at bringe linjens ligning på normalform     |3x + 4y - 25| / √ (32 + 42)  vil man straks indse, at afstanden fra linjen til (0 ; 0) er 5 ,
hvilket er cirklens radius og med centrum (0 ; 0) . Det turde da være evident, at linjen er tangent til cirklen og kan derfor kun skære, dvs. tangere, i netop ét punkt.
# 1 er ikke forkert, og har da også en rigtig løsning.


Skriv et svar til: Analytisk geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.