Kemi

masseprocent

17. november 2005 af ::henriette:: (Slettet)
Et glas i kemikaliedepotet er forsynet med en etiket, hvorpå der står "Natriumhydrogencarbonat". I forbindelse med et eksperiment bliver man klar over, at glssets indholde er en blanding af natriumhydrogencarbonat og natriumcarbonat. For at finde frem til blandingforholdet mellem de 2 stoffer, laver man følgende undersøgelse:

Der afvejes 5,00 g af glassets indhold, og denne portion opvarmes herefter i en porcelænsgigel til ca. 300 grader i ca. 10 minutter. Under disse omstændigheder spaltes alt natriumhydrogencarbonat, idet der bl.a. dannes carbondioxid. Der sker ingen spaltning af natriumcarbonat.

a) Opskriv et reaktionsskema for spaltningsreaktionen.

b) Beregn massen af stoffet efter opvarmningen under forudsætning af, at stoffet er ren natriumhydrogencarbonat.

efter opvarmningen vejer stoffet i diglen 3.71 g.

c)Beregn indholdet af natriumcarbonat i den oprindelige stofblanding og angiv resultatet i masseprocent.

Nogle der skal fortælle mig hvordan man beregner opgave c?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2005 af frodo (Slettet)

Du ved, at den masse der er "forsvundet", er gået til hhv. vand og CO2 på gas-form. Dvs, du kender noget til hvor meget NaHCO3, der var fra start.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. november 2005 af frodo (Slettet)

du kan jo fx udnytte b) til at bestemme den procentdel af NaHCO3, der forsvinder ved opvarmningen.

Svar #3
17. november 2005 af ::henriette:: (Slettet)

Kan det passe at svaret er 49,24 %

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2005 af frodo (Slettet)

#2 var vist lidt upræcist formuleret. Du kan anvende b) til at bestemme den procentdel af massen, der forsvinder ved opvarmning af NaHCO3.

Svar #5
17. november 2005 af ::henriette:: (Slettet)

Er det her rigtigt?

c)Da det resterende vejer 3,71 g må massen af kuldioxid jo være 5 g – 3,71 g da det er det eneste der forsvinder.

CO2
m = 1,29 g
M = 44,01 g/mol
n = m/M = 29,31 mmol
Og som det ses fra vores reaktionsskema er stofmængderne for natriumhydroxid, kuldioxid og natriumhydrogencarbonat de samme, så:

NaHCO3:
M = 84 g/mol
n = 29,31 mmol
m = n * M = 2,46g

Masseprocent:
%=2,46g/5g=49,24%

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2005 af frodo (Slettet)

Jeg vil gerne lige se din besvarelse til a). For den tror jeg er forkert

Svar #7
17. november 2005 af ::henriette:: (Slettet)

2NaHCO3 --> Na2CO3 + CO2 + H2O

Brugbart svar (0)

Svar #8
17. november 2005 af frodo (Slettet)

#7 er korrekt. Men du glemmer at tage højde for at vandet fordamper væk.

Men er det den du er gået ud fra i #5 også. Det ser ikke sådan ud. (hvor er natriumhydroxiden, og 1:1-forholdet?)

Svar #9
17. november 2005 af ::henriette:: (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvad det er du mener. Hvor er det jeg laver fejl?

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2005 af frodo (Slettet)

du antager, at hele den masse, der forsvinder, er pga CO2. Men i virkeligheden, er det også H20.

du kan altså ikke lave helt så simple beregninger, som du gør.

Svar #11
17. november 2005 af ::henriette:: (Slettet)

hmmm... hvad skal jeg så gøre?

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. november 2005 af frodo (Slettet)

anvende hintet i #2/#4

Skriv et svar til: masseprocent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.