Matematik

Bestem en forkrift for f

20. januar 2014 af uddannelseervigtigt - Niveau: C-niveau

Hej, 

Jeg har problemer med følgende opgave:

I en model for de arktiske områder kan primærproduktionen f(x) (målt i gram kulstof pr. kvadratmeter pr. år) beskrives ved linæer funktion: f(x) = ax+b, hvor x betegner længden af den isfri periode (målt i måneder). Det oplyses, at f(2,9) = 19, og at f(8,7) = 76.

a, Bestem en forskrift for f.
b, Benyt modellen til at bestemme, hvor lang den isfri periode er, hvis primærproduktionen er 40 gram kulstof pr. kvadratmeter pr. år.

Hvad skal jeg gøre? - Vil I - hvis I har tid og mulighed - give mig en nøjagtig fremgangsmåde samt kommentarer, til hvad man gør?

Ekstra: Jeg har indsat tallene i en tabel og derefter skrevet formlen a = y2-y1 / x2 - x1

Men resultatet bliver 285, og det kommer ikke til at hænge sammen med den næste opgave...


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2014 af ZebBrady (Slettet)

Til den første opgave skal du spørge dig selv om hvilke information du får givet:

Hvad vil det sige at du får at vide at f(2.9=19 ? og f(8.7)=76 ? Dvs. at du har disse 2 ligninger:

19=a*2.9+b 
76=a*8.7+b

Du har nu et tilfælde med 2 ligninger med 2 ubekendte, du skal så isolere den ene i den første og sætte ind i den anden for at læse ligningssystemet.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

a. Bestem forskriften for den lineære funktion f(x) = ax + b , der går gennem de to punkter

(2,9 ; 19) og (8,7 ; 76) .

Beregn a af a = (y2-y1) / (x2 - x1) .

b. Løs ligningen f(x) = 40


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2014 af desert_eye (Slettet)

a= y2-y1 / X2-X1 = (76-19)-(8,7-2,9) = 57 / 5,8 = 9,83

Vi vælger tilfældigt punkt f(2,9)=19

19 = 2,9 *9,83 + b

19 = 28,5 +b

b = 19-28,5 = -9,5

f(x)=9,83x - 9,5


Svar #4
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#2
 

Jamen når jeg så beregner a, får jeg den til -285 med paranteser, og uden paranteser får jeg den til 285. Men det er bare ikke realistisk, da den ikke kommer til at passe ind i næste udregning. For der isoler jeg b, og får:

b = 19 - a - 2,9, og tallet vi skal indsætte på a's plads ville jo være de 285. Men så bliver resultatet -268,9? kan det passe


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. januar 2014 af mathon

              y - y1     y2 - y1
             -------- = ----------
              x - x1     x2 - x1

.

               y - 19       76 - 19
             ---------- = ------------ = 285/29
              x - 2,9      8,7 - 2,9

.
              y - 19 = (285/29)·(x-2,9)

              y - 19 = (285/29)·x - (57/2)

              y = (285/29)x - (57/2) + (38/2)

              y = f(x) = (285/29)x - (19/2)


Svar #6
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#3
 

Tusinde tusinde tak!!!! Nu giver det hele mening! :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2014 af desert_eye (Slettet)

#5 af hvad for en fisk?

Hvorfor så besværligt?


Svar #8
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#3
 

a= y2-y1 / X2-X1 = (76-19)-(8,7-2,9) = 57 / 5,8 = 9,83

Vi vælger tilfældigt punkt f(2,9)=19

19 = 2,9 *9,83 + b

19 = 28,5 +b

b = 19-28,5 = -9,5

f(x)=9,83x - 9,5

Okay,,,,, nu er min hjerne stoppet... Har du nu regnet den hele ud? Eller mangler jeg noget... 

For hvis jeg så indsætter 40 på x's plads, ville resultatet blive 299,2. Men jeg skal jo have fundet ud af isfriens periode, og den skal være under 12, da det jo er 12 måneder der går på et år. Eller skal jeg bare sige b = 19 - 9,83 - 2,9 = 6,27? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Genlæs #2. Du skal løse ligningen f(x) = 40, ikke beregne f(40) .


Svar #10
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#9
 

Så hvordan kommer ligningen til at se ud? Jeg er ikke god til ligninger... Jeg skal i seng nu og skal helst have skrevet den ned, inden afleveringen skal afleveres i morgen nemlig:)


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

 Du har fundet forskriften ovenfor. Sæt den nu lig med 40 og løs ligningen.


Svar #12
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

#11

f(x)=9,83x - 9,5 = 40? det giver da ikke mening


Svar #13
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

eller mener du: x = 40

f(x)=9,83*40- 9,5 = 299,2

det kan da ikke passe


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12, #13

Det er ligningen i #12 man skal løse:

9,83x - 9,5 = 40

Hvorfor giver det ikke mening? Isoler x i den ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. januar 2014 af desert_eye (Slettet)

40 = 9,83x-9,5

30,5 = 9,83 x

x= 30,5/9,83 = 3,1

Ergo lidt over 3 måneder, jesus! 


Svar #16
20. januar 2014 af uddannelseervigtigt

NÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅR :D tusinde tak!!! #14 #15


Brugbart svar (0)

Svar #17
20. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Så skal man lige løse ligningen helt korrekt:

9,83x - 9,5 = 40 , dvs

9,83x = 40 + 9,5 = 49,5

x = 49,5 / 9,83 = 5,04 ,

dvs. lige omkring 5 måneder.


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. januar 2014 af desert_eye (Slettet)

#17 

det er sent! :P

sorry my bad. 


Brugbart svar (0)

Svar #19
21. januar 2014 af Amril (Slettet)

Er det et bevis for formlen i mathons indlæg?


Brugbart svar (0)

Svar #20
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hældningskoefficienten a findes ud fra to forskellige punkter på linien

a = (y2 - y1) / (x2 - x1) .

Derfor er det også udtrykket for a, hvis det ene punkt (x2,y2) erstattes af det generelle punkt (x,y) på linien, dvs.

a = (y2 - y1) / (x2 - x1) = (y - y1) / (x - x1)


Skriv et svar til: Bestem en forkrift for f

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.