Matematik

Vektors koordinater

21. januar 2014 af naasnus (Slettet)

Er der kan der kan hjælpe?

bestem tallet k såled at vektorerne  

vektor a= ( 12     )                 og  vektor b = (16 )                                                                                                                        5                                                 k                                                                                              

er parallelle.  find derefter tallet t, så vektor b= vektor ta.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2014 af hesch (Slettet)

a har hældningen: 5/12.    b har hældningen:  k/16.

Når ektorerne er parallelle, skal hældningen være den samme, altså:

5/12 = k/16.

Isolèr k.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2014 af peter lind

Brug at determinanten af de to vektorer er 0, hvis de er parallelle


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan løse de to spørgsmål i opgaven samtidig. At de to egentlige vektorer a og b er parallelle betyder, at der findes et reelt tal t ≠ 0 , så at b = t·a . man skal altså løse ligningen

 b = t·a , dvs.

[16 , k] = t·[12 , 5]

der oversættes til de to ligninger

16 = t·12 , og

k = t·5 .

Af den første ligning bestemmer man t, hvorefter k beregnes af den anden ligning.


Svar #4
08. februar 2014 af naasnus (Slettet)

#1

12/5 = 16/k

Isolèr k.

2,4 : 16 = k

ser det rigtig ud?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er forkert. Man isolerer k:

k = 16 · 5/12 = 20/3


Svar #6
08. februar 2014 af naasnus (Slettet)

opgaven ser sådan ud hvor vektor a =  12 står øverst og 5 står under 

og vektor b 16 står øverst og k står under. 

jeg fortår ikke helt måden du gør det på, kan ikke se hvordan du kommer frem til 20/3


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, opgaven er jo formuleret i #0 og den er forklaret i #1 eller #3. Man skal løse ligningen

5/12 = k/16 .

Gang med 16 på hver side.


Svar #8
08. februar 2014 af naasnus (Slettet)

hvorfor sætter 5 øverste og 12 nederst  når det er omvendt?

/ er det her divisions tegn?


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ligningen

12/5 = 16/k

er jo den samme ligning som

5/12 = k/16

/ er benyttet som skrå brøkstreg.


Svar #10
08. februar 2014 af naasnus (Slettet)

12/5 = 16/k

k = 16 · 12/5 

går i stå her

jeg kan stadig ikke se hvordan du kommer frem til 20/3


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er stadig forkert.

Gang med k på hver side, og gang med 5/12 på hver side

k = 16 · 5/12 = 20/3


Svar #12
08. februar 2014 af naasnus (Slettet)

nu er slet ikke med


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Løs ligningen

5/12 = k/16

ved at gange med 16 på hver side.


Skriv et svar til: Vektors koordinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.