Matematik

sandsynlighedsregning (svær!)

22. januar 2014 af LærkeHøj (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej :) 

Jeg har et matematik spørgsmål jeg ikke kan gennemskue. Det ville være til stor hjælp hvis du ville se på det :) . Tak på forhånd. Jeg ville være glad for udregningen også :)

Dette er i tivoli:

I fiskedammen svømmer 54 plastikænder rundt. Hver and har et farvet mærke i bunden.

                         - 7 ænder med gul farve                                                                                                                              - 9 ænder med hvid farve                                                                                                                      - 19 ænder med rød farve                                                                                                                    -  19 ænder med blå farve

for 15 kr. får man lov til at fange tre ænder

3 gule mærker: Frit valg på alle hylder

Julie overvejer sandsynligheden for at få "Frit valg på alle hylder"

Beregn denne sandsyndlighed.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2014 af peter lind

Find antal muligheder for 3 gule ænder. Divider dette med antal muligheder med alle ænder


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. januar 2014 af dani487b (Slettet)

Sandsynligheden er:

Du har 7 ænder som er gule udaf 54 ænder: 7/54

Dvs. 7/54 = 0,1296 = ca 13%

Så du har ca. 13 % chance for at få en gul and på det første forsøg.'

På andet forsøg er chancen: 6/53 = 0,113

Men fordi du skal have begge to på samme gang skal du gange med den selv igen:

0,113*0,113 = 0,0121 = 1,21 %

Tredje forsøg er chancen 5/52 = 0,0961 

Men fordi du skal have alle tre på samme gang skal du gange med den selv igen:

0,0961*0,0961 = 0,9 % chance for at du får frit valg på alle hylder 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2014 af hesch (Slettet)

Sandsynligheden for 1. gule and = 7/54.

Nu er der 6 gule ænder tilbage og 53 ænder ialt.

Sandsynligheden for 2. gule and = 6/53  og for 3. gule and = 5/52

Så sandsynligheden for frit valg, findes ved at gange disse sandsynligheder sammen. Dette under forudsætning af, at ænderne ikke genudsættes efter fangst.

(7*6*5) / ( 54*53*52) får jeg til  1,41%


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. januar 2014 af peter lind

#3 rækkefølgen du får ænderne i er ligegyldig. Man skal bruge kombinatorik. Antal muligheder for at trække m ud af n er Kn,m = n!/(m!(n-m)!)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2014 af hesch (Slettet)

#4: Jeg må se at få læst på lektien.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2014 af Stats

Hvad er n og hvad er m?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. januar 2014 af 123434 (Slettet)

7/54*6/53*5/52=1,41%


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2014 af peter lind

n er antal ænder du skal tage fra, m er antal ænder, du skal tage ud


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2014 af hesch (Slettet)

#7:  Jeg ved ikke, om der skulle have stået et spørgsmålstegn til sidst, men jeg erkender en mindre kommafejl i #3 ( på kun een sølle plads ).    :)

Der skulle i #3 have stået

7/54*6/53*5/52= 0,141%


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. januar 2014 af LarsLærer (Slettet)

Svar 2  er det korrekte. Det kan også udregnes som en hypergeomtrisk fordeling uden tilbagelægning.

N = 54   population

M = 7    antal mærkede

X = 3    antal gule

n=3     stikprøve

se vedhæftede (som foudsætter du ved  hvad en binomilakvotient betyder)

            

         


Svar #11
22. januar 2014 af LærkeHøj (Slettet)

Tusind tak for alle jeres svar!

Det varmer :) 


Skriv et svar til: sandsynlighedsregning (svær!)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.