Matematik

Toppunkt

23. januar 2014 af whyto (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem koordinatsættet til toppunktet for parablen med ligningen

y=(t-2)x2+2x-t     hvor     t≠2

Når t gennemløber R\(2) gennemløber toppunktet en kurve, der er graf for en funktion f.

Bestem en forskrift for f.

Dette er den sidste opgave i min aflevering; desværre er jeg helt på bar bund, så håber nogen kan hjælpe mig :-)!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt udtrykket for toppunktets koordinatsæt

(xT , yT) = (-b/(2a) , -d/(4a))

til at nedskrive en parameterfremstilling for toppunktet med t som parameter.


Svar #2
23. januar 2014 af whyto (Slettet)

Når du skriver jeg skal bruge "d", mener du så jeg skal udregne diskriminanten og altså løse denne som en andengradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal beregne diskriminanten d. Der skal ikke løses 2.-gradsligninger, men d indgår i udtrykket for yT .


Svar #4
23. januar 2014 af whyto (Slettet)

#3

Jeg ved at d=b2-4ac, og får derved at d=22-4*(t-2)*(-t)

Hvordan kommer jeg videre med dette udtryk?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Benyt det til at opskrive udtrykket for yT som funktion af t. Beregn også udtrykket for xT udtrykt ved parameteren t. Forsøg til sidst at eliminere t, så der fremkommer en ligning med xT og yT .


Svar #6
23. januar 2014 af whyto (Slettet)

#5

Jeg forstår egentlig godt hvad du mener, jeg har bare set mig helt blind på opgaven.

Det er ikke sådan du måske vil 'skære fremgangsmåden ud i pap' for mig? I hvert fald bare koordinatsættet til toppunktet :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Af toppunktsformlen finder man

xT = -b/(2a) = 1/(2-t) , og

yT = -d/(4a) = (4ac-b2)/(4a) = (4(t-2)·(-t)-22)/(4·(t-2)) = (-4t2 +8t-4)/(4·(t-2)) = -(t2 -2t +1)/(t-2) = -(t-1)2/(t-2) .

Man ser, at t-2 = -1/xT , og at t-1 = 1 - 1/xT = (xT-1)/xT, så

yT = -(xT-1)2/(xT2·(-1/xT)) = (xT-1)2/xT


Svar #8
23. januar 2014 af whyto (Slettet)

Tak for din tid :-)


Skriv et svar til: Toppunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.