Fysik

Hjælp til beregning af fysik opgaver - A niveau Stx sæt 03.06.13

29. januar 2014 af Fængselcelle (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, har følgende opgaver fra fys A eksamenssæt 03.06.13:

Ved overvågning af sæler og hvaler anvendes moderne luftskibe fyldt med helium. De er støjsvage og kan holde sig svævende længe. Luftskibenes elmotorer får energi fra solceller.

Et luftskib er udstyret med 750 m2 solceller, som modtager energi fra Solen med effekten 800 W pr. m2. Solcellernes nyttevirkning er 0,25.


a) Beregn den effekt, hvormed solcellerne leverer energi til luftskibets elmotorer.

Er det ikke bare 800*0.25*750 = 150000W ?


Luftskibets volumen er  8,4 *103 m3. Luftskib og helium har den samlede masse 8,0 t.

b) Vurdér massen af den nyttelast, som luftskibet kan medbringe.


På en vindstille dag følger luftskibet nogle hvaler, som svømmer langs en kyst. Motorerne påvirker luftskibet med en kraft, der udfører arbejde på luftskibet med effekten 18 kW. Luftskibet har formfaktoren 0,078. Dets tværsnitsareal vinkelret på bevægelsesretningen er 310 m2.
c) Vurdér luftskibets fart.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2014 af mathon

b)
             Opdriften Fop
             er:
                                                  Fop = V•ρluft•g
             Tyngdekraften
             er:
                                                  Ftyngdekraftluftskib = mluftskib•g
             Maksimal nyttelast
             beregnes af:
                                                  Fop = Ftyngdekraftluftskib + mnyttelast•g

                                                  V•ρluft•g  =  mluftskib•g  +  mnyttelast•g

                                                  V•ρluft  =  mluftskib  +  mnyttelast

                                                  mnyttelast = V•ρluft  -  mluftskib 

                                                  mnyttelast = (8,4·103 m3)•(1,293 kg/m3) -  (8,0·103 kg) = 2861,2 kg

                         

          

                               


Svar #2
29. januar 2014 af Fængselcelle (Slettet)

Tak for svaret, Hvad med c :O? 

Og er A'ern rigtig?


Brugbart svar (2)

Svar #3
29. januar 2014 af mathon

c)
            Effekten bestemmes 
            af:
                                        P = F • v = (1/2) • Cform • ρluft • A • v3

                                        v = (p/((1/2) • Cform • ρluft • A))1/3

             hvor
                          (1/2) • Cform • ρluft • A = (1/2) • 0,078 • (1,293 kg/m3) • (310 m2) = 15,6324  kg/m

                          p/((1/2) • Cform • ρluft • A) = (18000 kg·m2/s3) / (15,6324  kg/m) = 1151,46 m3/s3
             hvoraf
                                        v = (1151,46 (m/s)3)1/3 = 10,4813 m/s ≈ 37,7 km/h


                   


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. januar 2014 af mathon

enheder:
                     J = kg·m2/s2

                     W = J/s = kg·m2/s3


Svar #5
30. januar 2014 af Fængselcelle (Slettet)

Tusind tak for svaret Mathon! Mangler bare en bekræftelse på at min opgave a er besvaret rigtig i første opslag.. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. januar 2014 af mathon

a)
           Du mangler enheder:
                                                  P = ((750 m2) · (800 W/m2)) · 0,25
                                                  


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2016 af Mikkeldkdk

Hvilken formel brugte du til opgave a? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. november 2016 af tyskeren11 (Slettet)

P=I_{sollys}\cdot A_{solceller}\cdot \eta_{solceller}


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2017 af mullebigboy (Slettet)

#8 hvorfor kan man bruge denne formel?


Skriv et svar til: Hjælp til beregning af fysik opgaver - A niveau Stx sæt 03.06.13

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.