Fysik

Fysik - solvarmeanlæg

29. januar 2014 af Hyldeblomst22 (Slettet) - Niveau: B-niveau
Jeg håber at en venlig sjæl kan hjælpe mig med den her opgave.. Jeg har luret på den nogle gange men er meget i tvivl om hvad jeg skal.. I a: skal jeg have fat i P=E/delta t ? Eller skal jeg have fat i delta E nytte / delta E tilført ? Eller.. Opgaven er vedhæftet..
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2014 af peter lind

a) du skal have fat i at tilført energi er E=P*t

b) i den skal du bruge nyttevirkningen
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. januar 2014 af hesch (Slettet)

Kommentar til opgaven:  Det er så et af de mere upædagogiske eksempler (solfanger) på energiberegning, for en solfanger har ikke en (fast) virkningsgrad på f.eks. 0,4.  Den har en given indstrålet effekt, men en stærkt variabel udstrålet effekt, der afhænger af solfangerens absolutte temperatur ( propotional med T4 , så det er noget, der vil noget ! ). Men dette variable tab i solfangeren, kompenseres her ved η = 0,4.

Det upædagogiske består i, at det  ikke er sådan en solfanger virker, slet ikke .

Ved T = ca. 120Cº ( 393Kº ) er solfangerens virkningsgrad = 0.

Undskyld mig.    :)


Svar #3
29. januar 2014 af Hyldeblomst22 (Slettet)

Dvs at
a : E tilført = 26622 kW/m2 ?
Og
b : E nytte = 10648,8 kW/m2 ?
Og
c : her sidder jeg fast igen desværre.. Jeg skal vel have fat i noget med noget varmefylde eller hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. januar 2014 af hesch (Slettet)

P = 870W/m2 , t = 8,5 timer , η = 0,4 , areal = 18356 m2

a)   Etilført = P * t * Areal = 135,7 kWh  pr. dag.

Læs spørgsmål a)  igen, der står ikke pr. m2.  ( kW er effekt, kWh er energi )

------------------------------------------

b)    Enytte = Etilført * η = 54297 kWh pr. dag.        

For det samlede areal finder du:

Etotal = 2958 kWh/m2 * 18365 m2 = 54324 kWh pr. dag.

-------------------------------------------

c)   Ja, du skal finde varmefylden for vand:     J/(kg*Kº)

      Omsæt kWh til Joule.      ( Enytte )

      ΔT = Enytte / ( varmefylden * massen af vand )


Skriv et svar til: Fysik - solvarmeanlæg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.