Fysik

is smeltevarme

29. januar 2014 af josi92 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er igang med at lave fysikrapport om is smeltevarme.

I øvelsesvejledningen spørger de "Diskuter hvorfor I ikke skal tage for lidt vand"

Nogen der ved hvorfor?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Vandet skal kunne afgive tilstrækkelig meget energi til at kunne smelte al isen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. januar 2014 af mathon

dvs
            mvand • (4,8 kJ/(kg·K)) • ΔT > mis • (334 kJ/kg)

            mvand >  (mis • (334 kJ/kg)) / ((4,8 kJ/(kg·K)) • ΔT)

            mvand > ca. ((70 K)/ ΔT) • mis

           


Svar #3
29. januar 2014 af josi92 (Slettet)

Hvorfor er det så heller ikke nogen god ide, at bruge for lidt is?


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der skal være en passende mængde is, så man kan måle en god temperaturændring af vandet.


Svar #5
29. januar 2014 af josi92 (Slettet)

#4

Hvorfor er det dårligt med en lille temperaturændring?


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. januar 2014 af mathon

        så smeltningen energetisk ikke overgås af energiudveksling med omgivelserne.


Brugbart svar (1)

Svar #7
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

En lille temperaturændring vil resultere i en meget unøjagtigt bestemt specifik smeltevarme.


Svar #8
29. januar 2014 af josi92 (Slettet)

Tak


Svar #9
29. januar 2014 af josi92 (Slettet)

Hvordan kan man argumentere for at vi sætter de to varmemængder lig med hinanden?

mvand * Cvand * (Tslut – Tstart) =  mis *  Cvand * Ls is + mis * Cvand * Tslut 

Har vi nogle forudsætninger for at gøre dette? og hvor høj grad er disse forudsætninger opfyldt?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. januar 2014 af mathon

Når der ses bort fra energiudveksling med omgivelserne
gælder

                 af isen modtaget energi til smeltning = af vandet afgivet energi ved temperaturfald

     hvoraf

                                       mis • Lis                        =               mvand • cvand • (Tbeg - Tslut)

                     


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der vil vel normalt også være tale om, at den smeltede is som vand opvarmes en smule til den fælles temperatur Tslut, så regnskabet er snarere, at den af det oprindelige vand afgivne energi går til smeltning af isen og opvarmning af den smeltede is til fællestemperaturen Tslut:

            mis · Lis + mis · cvand · Tslut = mvand · cvand · (Tbeg - Tslut)


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. januar 2014 af mathon

så du  med #11
har
                                      Lis = ((mvand/mis) - ((mvand/mis) -1)·(Tslut/Tbeg)) · c ·Tbeg


Skriv et svar til: is smeltevarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.