Matematik

Optimering af fortjeneste

02. februar 2014 af L84S (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa derude;) 
Sidder fast i flg opgave:

En virksomheds afsætningsfunktion for et bestemt produkt er givet ved
f (x) = −5,6 ⋅10^−7 ⋅ x^2 − 0,01⋅ x + 50
og omkostningerne er givet ved
g(x) =11⋅ x +1000.
Find det optimale salg og den optimale pris, og bestem den størst mulige fortjeneste altså avancen ved dette salg.

Håber I kan hjælpe 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad beskriver afsætningsfunktionen, og hvad er x ?


Svar #2
02. februar 2014 af L84S (Slettet)


Sammenhængen mellem en vares pris og dens afsætning, dvs hvor meget man kan sælge af varen i en given periode, er som regel sådan, at når prisen stiger falder afsætningen og omvendt.
Sammenhængen mellem prisen på varen p og den mængde x man kan sælge er givet ved en afsætningsfunktion
                                           p = f (x)
Bruttoomsætningen, dvs virksomhedens samlede indtægt ved salget er givet ved antal solgte gange pris pr. stk, dvs
                             B(x) = x ⋅ p = x ⋅ f (x)
Ved produktion og salg af en vare må der imidlertid også tages hensyn til omkostningerne, som normalt består af nogle faste omkostninger som er uafhængige af antal solgte varer og derudover variable omkostninger
knyttet til mængden af producerede og solgte varer. De samlede omkostninger ved produktion og salg af mængden x er givet ved en omkostningsfunktion:
                                   C(x) = g(x)
Fortjenesten eller avancen defineres som
                                    A(x) = B(x) −C(x).


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Så skal du jo bare indsætte de aktuelle funktionsudtryk i udtrykket for fortjenesten.

A(x) = x·f(x) - g(x)

og så finde maksimum for funktionen A(x) .


Svar #4
02. februar 2014 af L84S (Slettet)

Men hvordan beregne man f(x)?

g(x) giver -90.90

:(


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

f(x) er jo givet i opgaven

A(x) = x · (-5,6·10-7·x2 -0,01·x + 50) - (11x+1000)

Løs ligningen A'(x) = 0.


Svar #6
03. februar 2014 af L84S (Slettet)

Hvordan kan man bestemme A'(x) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ved at differentiere funktionen A(x) .


Svar #8
03. februar 2014 af L84S (Slettet)

I'm LOST, men alligevel prøver jeg. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis du har matematik på A-niveau, har du vel lært differential- og integralregning?


Skriv et svar til: Optimering af fortjeneste

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.