Matematik

Tier potens

03. februar 2014 af sejt12 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Skal lave følgende opgave og er gået i stå!

Undervejs ser ekspeditionen deltagerene et eksemplar af verdens største pattedyr, blåhval, som de anslår til at veje 120 ton. Blåhvaler lever udlukkende af små krebsdyr med en gennemsnits vægt på 5 gram

A) Skriv de to vægtangivelser i kg som tier potens

B) Hvor mange småkrebs skal der til for at opveje en blåhval

Det ville være en stor hjælp hvis i ville hjælpe :-)
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

A) Omregn blåhvalens vægt og krebsdyrets vægt til kg.

B) Beregn forholdet mellem blåhvalens vægt og krebsdyrets vægt.


Svar #2
03. februar 2014 af sejt12 (Slettet)

Betyder tier potens at man skal beregne det til kg?
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det betyder, at man udtrykker det på formen   x,xx·10y .


Svar #4
03. februar 2014 af sejt12 (Slettet)

Kan det passe at ved blåhvalen bliver det 1*10^12? Fordi 10^12 er= 120000 
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

1012 betyder 10·10·10·10·10·10·10·10·10·10·10·10 (i alt 12 faktorer) , dvs

1.000.000.000.000 (12 nuller efter 1-tallet) .

Blåhvalens vægt er

120 ton = 120·1000 kg = 1,20·100·1000 kg = 1,20·102·103 kg = 1,2·105 kg


Svar #6
03. februar 2014 af sejt12 (Slettet)

Er dette svaret 1,2·105 kg
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er blåhvalens vægt i kg, udtrykt som 10-potens, ja.

Prøv nu at udtrykke krebsdyrets vægt på samme måde.


Svar #8
03. februar 2014 af sejt12 (Slettet)

Det skal jeg nok gøre. tak for hjælpen

Svar #9
04. februar 2014 af sejt12 (Slettet)

5 gram= 5/100 kg = 0,05·100*1000 kg = 0,05*10^2*10^3 kg = 5000= 10^5    Det hvad jeg fandt frem til er det ikke løsningen
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Benyt, at

5 g = 5/1000 kg = 0,005 kg = 5·10-3 kg .

Beregn til sidst forholdet mellem blåhvalens vægt og vægten af et krebsdyr:

1,2·105 / (5·10-3) = ...


Svar #11
04. februar 2014 af sejt12 (Slettet)

Forholdet er vel til opgave 2, når man skal opveje 
 


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, netop.


Skriv et svar til: Tier potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.