Fysik

Kinetisk energi

05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har problemer med følgende opgave: 

en sten løsner sig ved toppen af en stejl klippe og falder frit til en vej ved klippens fod. stenen vejer 320 g, og klippens højde er 150 m

a. Beregn størrelsen af den potentielle og den kinetiske energi ved klippetoppen. Vælg nulhøjden for den potentielle energi ved vejen.

JEg har fået opgave et således:

Epot=320 * 9,82 * 150 =471360.

Men hvordan får jeg udregnet kinetisk energi? jeg ved jeg skal bruge Ekin= (1/2)*v^2 men hvor fra finder jeg farten?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2014 af mathon

        På klippetoppen er v = 0.

    Den mekaniske energi er konstant:

                    Emek = m•g•h + (1/2)•m•v2

                    Emek = m•g•htop + (1/2)•m•02  = m•g•0 + (1/2)•m•vvej2

                    m•g•htop = (1/2)•m•vvej2

                    g•htop = (1/2)•vvej2

                    vvej = √(2•g•htop)


Svar #2
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

Mange tak, er min anden udregning nogenlunde korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2014 af Jerslev

#2: Pas på med manglende enheder. Du har en fejl i din beregning i #0.

Husk at overveje, hvorfor v=0 ved klippetoppen.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

#3 Jeg kan ikke selv se fejlen i beregningen ? 

v=0 ved klippetoppen er fordi sten endnu ikke har nået at accelere ?


Svar #5
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

#3
Er det at omregne 320 g til 0,320 kg?


Svar #6
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

Men hvad vil fart være når stenen er halvvejs?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. februar 2014 af mathon

#5
             Epot = m • g • h = (0,320 kg) • (9,82 N/kg) • (150 m) = 471,360 J


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. februar 2014 af mathon

#6
                    v = √(2•g•(1/2)•htop)

                    v = √(g•htop)

                  


Svar #9
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

#8
Mange tak :)


Svar #10
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

Jeg har den kinetiske energi til 55238,415 J, kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2014 af mathon

                                                       …i hvilken højde?


Svar #12
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

#9 jeg udregnet v ved højden 75m og fik farten til 38,38 og derefter satte jeg v ind i formlen:

Ekin= (1/2)*75*38,38^2=55238,415J


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. februar 2014 af mathon

     Den kinetisk energi i højden 75 m
     er
               (1/2)•(471,360 J) = 235,680 J

i overensstemmelse med

               Ekin = (1/2) • m • (√(g•htop))2 = (1/2) • (m • g • htop) = (1/2) • (471,360 J) = 235,680 J


Svar #14
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

#13 

Mange tak, er jeg så helt fra den hvis jeg siger at både den potentielle og kinetiske energi er begge 0 når stenen er lige overvejbanen? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. februar 2014 af mathon

     lige over vejbanen
     er:


                   vvej = √(2•g•htop) = √(2•(9,82 m/s2)•(150 m)) = 54,2771 m/s = 195,4 km/t


Svar #16
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

Det er farten, men hvad med den kinetiske energi?


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. februar 2014 af mathon

                                 Emek = m•g•0 + (1/2)•m•vvej2 = 471,360 J

                                                           Ekin = 471,360 J

                                                         


Svar #18
05. februar 2014 af MikaelGreve (Slettet)

tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. januar 2021 af bln91

vvej = √(2•g•htop)

hvor kommer 2 fra


Skriv et svar til: Kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.