Kemi

Esterligevægt

11. februar 2014 af Miebendixh (Slettet) - Niveau: B-niveau

                                    CH3COOH     +    C2H5OH   ->(ligevægtpil)  CH3COOC2H5+      H2O

n start:                             0,865 mol          0, 853 mol                        0 mol                     0 mol      

n ligevægt:                         x          0, 853 mol-(0,865mol -x)        (0,865 mol-x)          (0,865 mol-x)

Hej allesammen jeg har under mit forsøg fundet frem til værdien af x, som er den tilbageblivende ethansyre(når ligevægten er indstillet). Jeg skal derefter beregne stofmængde for de andre stoffer, når ligevægten har indstillet sig. Er det sat op på den rigtige måde?


Svar #1
11. februar 2014 af Miebendixh (Slettet)

Under forsøget fandt jeg kun stofmængden for ethansyre(x) til for den 5, 00 mL prøve, som jeg tog. Men jeg er interesseret i at finde stofmængden for hele kolben(består af 50 mL ethansyre+ 50 mL ethanol+ 1 mL svovlsyre). Hvilket jeg skal, x/5 mL*101 mL    <---Siger min lærer....Men jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal gange x/5 mL med 101 mL? Det er jo kun 50 mL ethansyre, der er i hele kolben...Burde det så ikke være x/5 mL* 50 mL?? Hjælp :(


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2014 af 012343210

#0 Er rigtig sat op. SOm inspiration vil jeg selv stille x op som det der er dannet af et af produkterne. Det syntes jeg er nemmere at se på, men skulle gerne give samme resultat:

                                    CH3COOH     +    C2H5OH   ->(ligevægtpil)  CH3COOC2H5+      H2O

n start:                             0,865 mol          0, 853 mol                        0 mol                     0 mol      

n ligevægt:                       0,865-x mol        0,853-x mol                      x mol                     x mol

#1 "hvorfor jeg skal gange x/5 mL med 101 mL"

For at tage den i 2 trin så...

1. Du kender stofmængen i din 5 ml prøve n_p og volumen V_p, så ud fra det udregner du koncentrationen af din prøve:

c_p=n_p/V_p

2. Du kender koncentrationen af din ethansyre c_e = c_p og volumen af den i sammenblandingen V_e. Ud fra de 2 beregner du den stofmængde der er i blandingen n_b:

n_b=V_e*c_e  (fra formlen c=n/V)

Ud fra det får du så 

N_b = x/5 ml * 50 ml <- hvilket er det rigtige svar til stofmængden i blandingen. de 101 ml skal du først bruge hvis du skal udregne koncetrationen i blandingen.

OBS. Væk opmærksom på at det er start koncentrationer og stofmængder vi regner på - ligevægten skal du have fat i ligevægtskonstanten.


Svar #3
12. februar 2014 af Miebendixh (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen! :D Ja, jeg kan godt se, at det er en anelse nemmere at opstille x'erne på din måde :)


Skriv et svar til: Esterligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.