Matematik

Gennemsnitlig procent

12. februar 2014 af chatty (Slettet) - Niveau: C-niveau

Først og fremmest lød min første opgave således:

Fra 1990 til 2010 har stigningen i flerfoldsfødsler (tvillinger, trillinger osv.) været 3,22 % pr. år.

Hvor mange procent er den steget i alt fra 1990 til 2010? 

Jeg fik det til:

1 + R = (1 + 0,0322)20

1 + R = 1,032220

R = 1,8848 - 1

R = 0,8848 * 100

R = 88,5%

Hvis det er rigtigt så har jeg den næste opgave jeg ikke lige helt fatter.

Hvor stor er den gennemsnitlige stigning pr. kvartal i procent?

Hvordan finder man ud af pr. kvartal ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2014 af mathon

                                  (1 + rkvartal)80 = 1,032220

                                  1 + rkvartal = 1,03221/4 = 1,00795

                                   rkvartal = 0,00795 = 0,795% ≈ 0,8%


Svar #2
12. februar 2014 af chatty (Slettet)

Hvor har du de 80 fra ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2014 af mathon

                                   20 år er 80 kvartaler
men behøves ikke
blot

                                1 + rkvartal = 1,03221/4 = 1,00795

                                rkvartal = 0,00795 = 0,795% ≈ 0,8%


Svar #4
12. februar 2014 af chatty (Slettet)

Når ja!

Ved potenserne har du da divideret de 80 : 20 så du fik 1/4 ?


 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2014 af mathon

#4

     egentlig:

                (1 + rkvartal)4 = 1,0322

                ((1 + rkvartal)4)1/4 = 1,03221/4

                (1 + rkvartal)4/4 = 1,03221/4

                1 + rkvartal = 1,03221/4


Skriv et svar til: Gennemsnitlig procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.