Kemi

Ligevægtskonstanten. Hvorfor?

12. februar 2014 af Miebendixh (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej allesammen jeg er i tvivl om, hvorfor man nogle gange kan nøjes med at anvende stofmængder i stedet for stofmængdekoncentrationer, når man skal beregne Kc(ligevægtskonstanten) ud?

Fx

CH3COOH+ CH3CH2OH  -> CH3 COOCH2CH3 + H2O 

Det skal dog tilføjes, at volumen er ens
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2014 af 012343210

Når du har lige mange produkter og reaktanter kan du tillade dig at brugestofmængderne, da volumnerne derved går ud med hinanden hvis man regner på det. Ellers skal du bruge koncentrationerne.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2014 af 012343210

Hvis eksempelvis ligevægtskonstanten som den du kigger på

Kc= [CH3 COOCH2CH3] / ([CH3COOH] * [CH3CH2OH])

Kc=n_CH3 COOCH2CH3 / V / (n_CH3COOH / V * n_CH3CH2OH / V)

Kc=n_CH3 COOCH2CH3 / (n_CH3COOH * n_CH3CH2OH) * V

Kc / V=n_CH3 COOCH2CH3 / (n_CH3COOH * n_CH3CH2OH)

Altså den ligevægtsværdi man skal bruge skal deles med volumen for at man kan indsætte stofmængder...

Hvis man havde O2+N2 -> 2NO

så ville du få at:

Kc=c_NO^2 / (c_O2 * c_N2)=n_NO^2 / (n_O2 * n_N2)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2014 af mathon

dvs
         når - og kun når - Kc er ubenævnt, kan molariteterne erstattes af stofmængderne.

      


Svar #4
12. februar 2014 af Miebendixh (Slettet)

Undskyldt at jeg spørger, men hvad vil de sige at Kc er ubenævnt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. februar 2014 af mathon

                       ubenævnt  =  uden enhed


Svar #6
12. februar 2014 af Miebendixh (Slettet)

Desuden er H20 nævnt som en ethanolisk opløsning, hvor også den skal indgå i reaktionsbrøken


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. februar 2014 af mathon

#6           

                   CH3COOH (aq)   +    HOCH2CH3 (aq)  <---> CH3 C(O)-O-CH2CH3 (aq)  +  H2O (l)

hvilket er en heterogen ligevægt, hvor kun de homogent forekommende reaktanter og produkter medtages
i ligevægtsbrøken.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2014 af mathon

men med ethanol (forkortet ol) som opløsningsmiddel

                  CH3COOH (ol)   +    CH3CH2OH (ol)  <---> CH3COOCH2CH3 (ol)  +  H2O (ol)


                              [CH3COOCH2CH3] · [H2O]
                            -------------------------------------- = Kc      hvor Kc er ubenævnt
                             [CH3COOH] · [CH3CH2OH]


Skriv et svar til: Ligevægtskonstanten. Hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.