Matematik

Bestem en funktion for parablen

16. februar 2014 af guli92 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven er vedlagt. Nogle som kan et lille skub til at jeg kan komme igang med opgaven?

Vedhæftet fil: opg. 12.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Parabelen har toppunkt i punktet (640 ; 80) og der gælder f(0) = 220 . Bestem nu a, b og c i 2.-gradspolynomiet.


Svar #2
16. februar 2014 af guli92 (Slettet)

Hvordan har du fundet ud af toppunktets x-koordinat=640?? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Toppunktet er jo midt mellem de to pyloner. Den ene er ved x = 0, den anden ved x = 1280 .


Svar #4
16. februar 2014 af guli92 (Slettet)

#3

#2

Toppunktet er jo midt mellem de to pyloner. Den ene er ved x = 0, den anden ved x = 1280 .

c = 220 i 2. gradspolynomiet

men hvordan kan jeg bestemme a og b? ud fra toppunktsformlen? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2014 af Krabasken (Slettet)

-

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
16. februar 2014 af Krabasken (Slettet)

Indsættes (640,80) og (1280,220) i ax^2+bx+220=0 fås ligningerne

1) 640^2*a + 640b + 220 = 80

2) 1280^2*a + 1280*b + 220 = 220

som løses på sædvanlig vis og giver a = 7/20480 og b = -7/16

-------------------------

Brug derefter den angivne formel for buelængden  = 1319,7344 m

;-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sætter vi f(x) = ax2 + bx + c, har vi, at f(x) -220 har rødderne x = 0 og x = 1280 . Vi har da

f(x) -220 = a·x·(x - 1280) ,

og af toppunktets værdier (640 ; 80) har vi

80 = a·640·(-640) + 220, dvs

a = 140/(640·640) .

Polynomiet er da

f(x) = (7/(640·32))·x·(x-1280) + 220


Skriv et svar til: Bestem en funktion for parablen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.