Matematik

Ukendt rente ?

18. februar 2014 af JonesJones (Slettet) - Niveau: C-niveau

Vi vil nu se, hvordan vi ud fra renteformlen, Kn = K0 × (1 + r)n , kan bestemme en ukendt rente:

Eksempel på bestemmelse af ukendt rente:

Vi indsætter 5000 kr. på en bankkonto med en konstant årlig rente. Efter 6 år står der 5901,30 kr. på denne konto. Vi indsætter følgende i renteformlen:

n = 6

K0 = 5000

Kn = 5901,30

5901,3 / 5000 = 1,18026

1,18026 = (1 + r)6

 

Vi får nu brug for at bestemme det tal, som ganget med sig selv 6 gange giver 1,18026. Dette tal kaldes den 6. rod af tallet og skrives

Den 6. rod indtastes således på lommeregneren: 1,18026 [2nd] [yx] 6 [=]
Ovenstående giver = 1,028

Men hvodan fanden kommer jeg herfra videre og finder selve renten? Altså den årlige procentstigning?
Jeg ved resultatet er 2,8 % men hvordan finder jeg den ud fra de 1,028?

Håber der er en venlig sjæl som vi forklare det skridt for skridt (Stille og roligt), hvad jeg skal gøre - og hvorfor og hvordan jeg skal gøre det?

TAK :)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man finder 1+r af ovenstående beregning med uddragning af den 6. rod. Man finder så r ved at trække 1 fra resultatet.

r = (1+r) - 1 = 1,028 - 1 = 0,028 = 2,8% .

Det er der vel ingen grund til at bande over?


Svar #2
18. februar 2014 af JonesJones (Slettet)

Er sadig ikke helt med, så bander fortsat ;)

Jeg er med på 1 + r = 1,0280

Men derfra er det fortsat sort snak for mig? Måske jeg har set mig blind på den efter så lang tid.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Isoler r ved at trække 1 fra på hver side

r = (1+r) - 1 = 1,028 - 1


Svar #4
18. februar 2014 af JonesJones (Slettet)

Så tror jeg vi taler samme sprog :)
Ved at isolere r, får vi:

r = 1,028 - 1
1,0280 - 1 = 0,028
r = 0,028 * 100 (For at få det i procent?)
r = 2,8 %

Er det sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. februar 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det var jo netop det, jeg skrev i #1.


Svar #6
18. februar 2014 af JonesJones (Slettet)

Det kan godt være, men det fattede jeg intet af ;)
Dit svar 2, gav derimod mening for mig, (selvom at det sikkert er samme svar, fortalt på en anden måde) 
Jeg forstod det til sidst og takker mange gange :)


Skriv et svar til: Ukendt rente ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.