Matematik

Bestem den fuldstændige løsning til differentialligningen

21. februar 2014 af Petermat (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Jeg skal bestemme den fuldstændige løsning til differentialligningen: dy/dx+2xy=e-x?2(anden potens)

Så vidt jeg forstår er p(x)=2xdx og P(x)=x2 og q(x)=e-x?2

dvs: f(x)=e-x?2( ∫ex?2dx⋅e-x?2+c)

Herefter sidder jeg fast. 

På forhånd tak.

Peter


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2014 af peter lind

Du mangler et dx i integralet. brug at  eae-b  = ea-b


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2014 af mathon

                       y ' + (2x)y = e-x^2                                multiplicer med ex^2

                       ex^2·y '  +  (2x)y·ex^2 = 1

                      (ex^2·y)' = 1                                         som integreres mht x på begge sider

                       ex^2·y = x + C

                       y = (x+C)·e-x^2                    


Svar #3
21. februar 2014 af Petermat (Slettet)

mht svar#2

Tak for svaret, 

Hvorfor multiplicerer du med ex^2? Jeg mener, skal man altid gøre det?(Jeg ved godt at potensen ændrer sig da det er P(x))

Hvad sker der fra trin 2 til trin 3? Hvor forsvinder andet led ((2x)y·ex^2) hen?

Trin 4 - 5 forstår jeg heller ikke. som jeg forstår det, skal man da dividere med ex^2 på begge sidder af lighedstegnet for at isolere y. eller hvad.

på forhånd tak.

Peter


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2014 af peter lind

Du var sluppet meget nemmere over det hvis du havde brugt det du var kommet frem til sammen med #1. Du har ex^2*e-x^2 = ex^2-ex^2 = e0 = 1 som har stamfunktionen x


Svar #5
21. februar 2014 af Petermat (Slettet)

Så fik jeg det til at gå op.

Tak for hjælpen de herrer :O)


Svar #6
21. februar 2014 af Petermat (Slettet)

ang svar #4

Ja det var også præcist det jeg endte med at gøre. Jeg manglede bare lige at gennemskue at ex^2*e-x^2 = ex^2-e-x^2 = e0 = 1, samt at q(x) også skulle integreres. 

Men endnu engang tak for hjælpen;O)

Peter


Skriv et svar til: Bestem den fuldstændige løsning til differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.