Fysik

Fart

23. februar 2014 af mimok (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har denne opgave, som jeg ikke er finde ud af, er der en der kan hjælpe mig med, hvordan den skal gribes an? Opgaven lyder:

Når en kanon affyres, ruller den tilbage. Kanonrør og vogn har tilsammen massen 3,18 ton. En kanonkugle har massen 9,90 kg og forlader kanonrøret med farten 610 m/s. 

a)Vis, at kanonen lige efter en affyring vil rulle tilbage med farten 1,90 m/s.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2014 af mathon

                                     Benyt 
                                                        impulsbevarelse.


Svar #2
23. februar 2014 af mimok (Slettet)

Hvorfor kan man anvende impulsbevarelse?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. februar 2014 af Jerslev (Slettet)

#2: Fordi impuls altid er bevaret. ;)


Svar #4
23. februar 2014 af mimok (Slettet)

Mange tak! Men jeg mente mere, hvorfor er der tale om impulsbevarelse? Er her tale om et centralt stød?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2014 af peter lind

Der gælder at aktion=reaktion. Det betyder at summen af kræfterne er 0, hvilket igen betyder at impulsen er bevaret. Du kan sikkert finde det bedre beskrevet i din fysikbog
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2014 af mathon

vektorligning:

                                           mkanon·(-Δvkanon) + mkugle·Δvkugle = 0

størrelsesligning:
                                           | mkanon·Δvkanon |  =  | mkugle·Δvkugle |
                                          


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2014 af Jerslev (Slettet)

#4: Lav en tegning og overbevis dig selv om, at der er tale om et centralt stød.

Dog er impuls også bevaret i ikke-centrale stød. Her er den bevaret for hver dimension, støddet foregår i.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2014 af mathon


                                       mkanon · Δvkanon   = mkugle · Δvkugle

                                       (3,18·103 kg) · Δvkanon  = (9,90 kg) · (610 m/s)


Skriv et svar til: Fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.