Fysik

Fysik - kraftværk

24. februar 2014 af Keseny - Niveau: B-niveau

Et kraftværk leverer 6500 MW elektrisk energi med en nyttevirkning på 89,7 %
- Hvor meget elektrisk energi leverer værket på et år.

- Hvor meget kul med brændværdien 23,7 MJ/kg afbrænder kraftværket på et år?

Hvordan løser jeg de her to opgaver?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2014 af hesch (Slettet)

6500 MW er elektrisk effekt = 6500 MJ/s.

Energi/år = 6500 MJ/s * ( sek/år ).


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2014 af mathon

 \small E_{\aa r}=P*t = 0,897*\left (6,5\: GW \right )*\left ( 8765,81\: h \right ) = 51109,1\: GWh = 51,1091\: TWh =

                                                                                                                  \small 1,84*10^{11}\: MJ


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Ad #2:  Ja, du kan jo skrive af. Så er den klaret. Men får du lært noget af det ?


Svar #4
24. februar 2014 af Keseny

Ah, okay! Hvilken formel skal jeg så bruge for at vide, hvor meget kul der afbrænde?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2014 af mathon

Årlig kulmængde:
                                 \small m*\left ( 23,7\: \frac{MJ}{kg} \right ) = \frac{1,84*10^{11}\: MJ }{0,897}


Svar #6
24. februar 2014 af Keseny

Nu kom jeg til at skrive 6500 i stedet for 650. 

Men ville resultatet så være: 0,897 * 650 MW * 8765,81 h = 5110905,5205 MW h?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2014 af mathon

#2 efter oplyst ændring i #6

 \small \small E_{\aa r}=P*t = 0,897*\left (0,65\: GW \right )*\left ( 8765,81\: h \right ) = 5110,91\: GWh = 5,11091\: TWh =

                                                                                                                  \small 1,84*10^{10}\: MJ


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. februar 2014 af mathon

#5 efter oplyst ændring i #6

Årlig kulmængde:
                                 \small \small m*\left ( 23,7\: \frac{MJ}{kg} \right ) = \frac{1,84*10^{10}\: MJ }{0,897}


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. februar 2014 af hesch (Slettet)

#0:   I opgaven står der så:

Et kraftværk leverer 650 MW elektrisk effekt.

. . . . hvilket giver Eelektrisk = 20,51*109 MJ/år.

Der er jo taget højde for virkningsgrad.


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar 2014 af mathon

Medmindre det betyder, at der efter overførsel af den elektriske energi er 89,7% tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. februar 2014 af hesch (Slettet)

Denne antagelse er ikke nævnt i opgaven.

Der står hvor meget kraftværket leverer, og det må være fra sekundærsiden af maskintransformeren.

Den angivne virkningsgrad ( 0,897 ) er såmænd høj nok i sig selv. Er denne inclusive transmissionstab, nærmer elværket sig i performans en evighedmaskine !


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. februar 2014 af mathon

Hvis #9 har ret i sin påstand - og det forekommer overvejende sandsynligt, da han er formidabelt branchekyndig,
har du:
 

                         
\small E_{\aa r}=P*t = \left (0,65\: GW \right )*\left ( 8765,81\: h \right ) = 5,70*10^{12}\: Wh\: = 5,70\: TWh =

                                                                                                                      \small 20,5\: PJ


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. februar 2014 af mathon

og
Årlig kulmængde:
                                 \small \small m*\left ( 23,7\: \frac{MJ}{kg} \right ) = \frac{20,5*10^{9}\: MJ }{0,897}


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. februar 2014 af hesch (Slettet)

#12:  Det har da ikke noget med branchekyndighed at gøre, men om sund fornuft og opgaveformulering.


Skriv et svar til: Fysik - kraftværk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.