Fysik

Acceleration

24. februar 2014 af Linnese (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har kigget på denne opgave i et stykke tid nu, og jeg kan ikke finde ud af, hvad det er jeg skal. Er der en som vil hjælpe mig på vej?

En accelerator accelererer en Li+-ion fra hvile gennem spændingsfaldet 100 kV. 
 
a) Bestem ionens fart efter accelerationen. 
 
En anden Li+-ion skydes ind i lagerringen og opnår farten 5,5*10^6m/s. I lagerringens hjørner afbøjes denne ion i et homogent magnetfelt. Ionen bevæger sig herved i en kvartcirkel med radius 1,25 m. 
 
b) Bestem størrelsen af magnetfeltet


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2014 af peter lind

a)  ionens kinetiske energi bliver q*V  q er ionens ladning, V er spændningsfaldet

b) ionen bevæger sig i en jævn cirkelbevægelse. Den har derfor accellerationen v2/r

Kraften på en partikel med ladning q, hastigheden v  i magnetfeltet B er  F= q*v*B


Svar #2
24. februar 2014 af Linnese (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg ionens ladning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. februar 2014 af peter lind

Der står at det er en Li+ ion. + betyder at den har en positiv elementarladning


Svar #4
24. februar 2014 af Linnese (Slettet)

Skal jeg så anvende:
1/2*m*v2=q*U?
Hvad er så massen af en Li+ ionen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. februar 2014 af peter lind

Ja det er den formel du skal anvende. massen må du slå op i en tabel


Svar #6
24. februar 2014 af Linnese (Slettet)

Når jeg slår op i min Databog, så finder der mange forskellige isotoper af Lithium, hvordan ved jeg, hvilken isotop af Lithium, jeg skal bruge?


Brugbart svar (1)

Svar #7
24. februar 2014 af peter lind

Se om der er en gennemsnitsmasse for Li i naturen. Hvis der er det skal du bruge den. Hvis der er oplysninger om hyppighederne kan du bruge dette til at finde en gennemsnitsmasse


Svar #8
24. februar 2014 af Linnese (Slettet)

Okay, mange tak! Da Lithium her er en positiv ion, skal jeg så trække massen af en elektron fra massen af Lithium?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. februar 2014 af mathon

                                                         \small r = \frac{m*v}{B*e}

                                                        \small B = \frac{m*v}{r*e}


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar 2014 af mathon

formnetlig
                      m(Li+) = 6,941 u = 1,15258·10-26 kg

                     \small B = \frac{m*v}{r*e} = \frac{\left (1,15258*10^{-26}\: kg \right )*\left ( 5,5*10^6\:\frac{m}{s} \right )}{\left (1,25\: m \right )*\left (1,60218*10^{-19} \: C\right )}


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. februar 2014 af peter lind

#8 Massen af en elektron er så lille i sammenligning med atomet, at du kan se bort fra det
 


Skriv et svar til: Acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.