Matematik

Reducér udtryk

10. marts 2014 af popcorne (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle brugere. 

Jeg har problemer med reducering, forstår det simpelthen ikke. kan i hjælpe mig med at forstå hvordan man reducere følgende: 

(2a)* ½a-2 * 1/a

x3*(x*y2)*2x*x-4

10x(x-y) - 5y(y-2x)

4p - pq - q(p-7)+(pq-2q) * 2

anyone??


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)

1) 2) Benyt potensregneregler.

3) 4) Gang ind i parenteserne og reducer


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2014 af Alex4 (Slettet)

Jeg bruger nr. 1 som eksempel. Så burde du selv kunne gennemskue resten.

1. Vi bruger en potensregel til at opløse parentesen (a\cdot b)^n = a^n\cdot b^n

(2a)^3\cdot \frac{1}{2}a^{-2}\cdot\frac{1}{a} = 2^3\cdot a^3\cdot \frac{1}{2}a^{-2}\cdot\frac{1}{a}=8a^3\cdot \frac{1}{2}a^{-2}\cdot\frac{1}{a}

2. Vi bruger endnu en potensregel til at fjerne den sidste brøk \frac{1}{a^n} = a^{-n}

=8a^3\cdot \frac{1}{2}a^{-2}\cdot a^{-1}

3. Siden faktorernes orden er ligegyldig når man ganger kan vi gange alle a'erpotenserne sammen. Dette gøres med endnu en potensregel: n^a\cdot n^b=n^{a+b}

=8\cdot\frac{1}{2}a^{0}=8\cdot \frac{1}{2}\cdot 1

Sidst ganges vores konstante led sammen og vi får:

=4


Skriv et svar til: Reducér udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.