Fysik

lokalt perifær modstand

11. marts 2014 af Elena93 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Spørgsmål:

Vi betragter nu et givet lille arterielt kar. Under normale omstændigheder falder trykket i dette fra 100 mmHg ved indløbet til 60 mmHg ved næste delingssted. Under udvikling af hypertension undergår karret en reduktion i indre radius fra 100 μm til 88 μm. Blodets volumenhastighed gennem karret ændres imidlertid ikke.

Beregn trykfaldet over karret i mmHg i den hypertensive tilstand under antagelse af laminar strømning gennem et cylindrisk kar. 

svaret: 

Forholdene i arterien kan vurderes vha. Poiseuille’s lov. Forholdet Δp(88)?/Δp(100) mellem trykfald over arterien før og efter hypertensionens indtræden er da Δp(88)?/Δp(100) = (r100/r88)4 = (100/88)4 = 1,67. Trykfaldet Δp(88) beregnes som Δp(88) = 1,67. (100-60) mmHg = 66,7 mmHg. 

Problemet: forstår ikke hvilken formel der anvendes, da Poiseuille's lov ser anderledes ud, samt formel de bruger viderehen...?

Håber på hjælp hurtigst muligt, tak på forhånd :)


Skriv et svar til: lokalt perifær modstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.