Kemi

Nedbrydning af et kunstigt sødemiddel:

19. marts 2014 af 922 (Slettet) - Niveau: A-niveau

I forbindelse med undersøgelsen har man brug for en opløsning A, som indeholder citrat, C6H5O7^(3-). Opløsningens temperatur er 25 C, og stofmængdekoncentrationen af citrat er 0,200 M. Citrat optræder som en monohydron base med pKb = 7,60 ved 25 C.


b) Beregn pH i opløsning A.

Hvilken formel skal bruges her.. det er et under spørgsmål til den samme opgave


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2014 af mathon

pH-beregning for svag base.


Brugbart svar (1)

Svar #2
19. marts 2014 af khol (Slettet)

pH = 14 - 0,5(pKb - log(cb))


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. marts 2014 af mathon

det er nu
                     pH = 7 + \frac{1}{2}\left ( pK_s+log(c_b) \right )


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2014 af mathon

men at anbefale
er:
                                 pOH = \frac{1}{2}\left ( pK_b-log(c_b) \right )
og ved 25°C:

                                pH = 14 - pOH

        så der ikke i en mulig uoverskuelighed sker det samme som i #2.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2014 af khol (Slettet)

-


Svar #6
19. marts 2014 af 922 (Slettet)

Okay :)

Koncentrationen af basen - hvordan finder jeg den?


Svar #7
19. marts 2014 af 922 (Slettet)

Citrater er salte af citronsyre, 2-hydroxypropan-1,2,3-tricarboxylsyre, hvis formel forkortes H3Cit. I resten af opgaven anvendes forkortelsen Cit3^-3 for citrat.
H3Cit indgår i hydronolyseligevægte med H2Cit^-, HCit2^-2 og Cit3^-3.
Nedenfor er vist et bjerrumdiagram for citronsyre.*


d) Bestem, hvor stor en del af citronsyren der findes som citrat i pufferopløsningen
ved pH 7,0.

jeg har vedhæftet et billede af grafen.*

Vedhæftet fil:2.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #8
19. marts 2014 af khol (Slettet)

#6

Koncentrationen er opgivet i opgaven

#7

Kurverne angiver hvor stor en procentdel af henholdsvis H3Cit (blå), H2Cit- (rød), HCit2- (grøn) og Cit3- der findes ved en given pH værdi. Ved pH 7 findes der hverken H3Cit eller H2Cit- og ca. 80 % af HCit2- har afgivet H+ hvilket betyder at ca. 80 % findes på formen Cit3- (citrat).


Svar #9
19. marts 2014 af 922 (Slettet)

Så mangler jeg den sidste i denne opgave ;)

Pufferopløsningen fremstilles ved at tilsætte 1,0 M saltsyre til 250 mL af opløsning A. Herved forløber følgende reaktion

Cit3-3(aq) + H3O+(aq) → HCit2-2(aq) + H2O(l)


e) Hvor stort et volumen 1,0 M saltsyre skal der tilsættes opløsning A, for at pH bliver 7,0?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. marts 2014 af mathon

I pufferopløsningen
har du:
                                        pH = pK_s+log\left ( \frac{n_b-x}{x} \right ) = \left ( 14-7,60 \right )+log\left ( \frac{n_b-x}{x} \right )
                                        \frac{n_b-x}{x} = 10^{7,0-6,4} = 3,98107

      da stofmængdeforholdet
                                                  Cit3- : HCl  = 1 : 1
      hvoraf

                                                   n_b-x = 3,98107x

                                                   n_b = 4,98107x

                                                  \left ( 0,250\: L \right )\cdot \left ( 0,200\: \frac{mol}{L} \right ) = 4,98107x

                                                  0,05\: mol = 4,98107x

                                                  x = \frac{0,05\: mol}{4,98107} = 0,01\: mol
       

     0,01 mol HCl findes i
                                                  V\left ( HCl \right ) = \frac{0,01\: mol}{1,0\: \frac{mol}{L}} = 0,01 L\: =\: 10\: mL

                           
                             


Skriv et svar til: Nedbrydning af et kunstigt sødemiddel:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.