Matematik

Ligning

27. november 2005 af zero2000 (Slettet)
Hej. Har arbejdet med denne ligning i noget tid nu, men det ser ikke ud til at jeg kan komme frem til en løsning. Så ville høre, om der var nogle der vidste hvordan man løste en ligning af denne type:

6x-5e^(3x^2 - 5x+1) = 0

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2005 af Waterhouse (Slettet)

Jeg er ret sikker på at den ikke kan løses algebraisk, hvis du ellers har skrevet den rigtigt op.

Svar #2
27. november 2005 af zero2000 (Slettet)

Den oprindelige ligning er:

f(x)= e^(3x^2 - 5x+1)

Så må f'(x) være: 6x-5e^(3x^2 - 5x+1)=0

Eller tager jeg fejl?

Men dernæst skal man altså finde nulpunkterne, ved at sætte f'(x) = 0
Jeg har prøvet i lang tid, men har ikke rigtigt kunnet løse opgaven. Så ville blive glad, hvis nogen kunne hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2005 af Epsilon (Slettet)

Venstre side ligner uvægerligt differentialkvotienten hidrørende fra en sammensat funktion (lad os sige f), af formen

f(x) = e^(3x^2 - 5x+1) + k,

for en konstant k. I så fald haves dog

f'(x) = (6x-5)e^(3x^2 - 5x+1),

og løsning af ligningen

f'(x) = 0

er ligetil (benyt nulreglen).

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. november 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Sandelig om ikke det var tilfældet. :)

//Epsilon

Svar #5
27. november 2005 af zero2000 (Slettet)

Til Epsilon

Det der passer da ikke, gør det?

Altså ved indsætning af 0 i ligningen, da får jeg i hvert fald et helt andet tal, end 0.

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. november 2005 af Hilano (Slettet)

Du skal jo ikke sætte nul ind - du skal sætte ligningen lig med 0

Svar #7
27. november 2005 af zero2000 (Slettet)

Det er ligesom dér problemet er. Jeg ved godt ligningen skal sættes lig med 0, det står jo også i det første indlæg. Men problemet er bare, at jeg ikke kan løse den..

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
Eftersom x |--> exp(x) er strengt positiv for alle x E R, kan f'(x) kun være nul når faktoren foran exp er nul.

Brugbart svar (0)

Svar #9
27. november 2005 af Hilano (Slettet)

Skriver du bare et e? Eller bruger du den knap på lommeregneren der hedder e?

For det kan godt give forkert resultat...

Svar #10
27. november 2005 af zero2000 (Slettet)

Jeg bruger Eulars tal, altså det tal der betegnes e.. Men denne opgave forvirrer mig altså virkelig

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. november 2005 af Hilano (Slettet)

Jeg får x=5/6

Brugbart svar (0)

Svar #12
27. november 2005 af Hilano (Slettet)

Er det optimering?

Svar #13
27. november 2005 af zero2000 (Slettet)

5/6 passer med at det er en vandret tangent. Men hvordan får du den værdi?

Brugbart svar (0)

Svar #14
27. november 2005 af Hilano (Slettet)

Ved at sætte

(6x-5)e^(3x^2 - 5x+1)=0

Og så isolere x i denne....

Brugbart svar (0)

Svar #15
27. november 2005 af Hilano (Slettet)

Du skal huske paranteserne...

For uden dem, ja så får du to mærkelige tal :)

Svar #16
27. november 2005 af zero2000 (Slettet)

Kan du ikke vise udregningerne? For jeg får ikke rigtigt noget ud af det, så længe jeg ikke lærer af opgaverne.

Brugbart svar (0)

Svar #17
27. november 2005 af Dominik Hasek (Slettet)

Prøv nu at læs hvad jeg skriver i #8.

Svar #18
27. november 2005 af zero2000 (Slettet)

Det ved jeg. Har fundet ud af det. Vidste der var noget tricky ved opgaven, det plejer ellers aldrig at slå mig ud. Men ja, tak skal I have for hjælpen. Det sætter jeg pris på..

Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.