Matematik
5008 eksamensopgaver
05. december 2005 af
Guruen (Slettet)
opgaven lyder:
I et koordinatsystem har en parabel ligningen y=x^2
BEstem en ligning for tangenten t i punktet P(1,1) (er gjort.. t: y=2x-1)
En cirkel har ligingen x^2+y^2-4x+4y+3
Bestem centrum og radius for cirklen (er gjort.. C(2,-2) r=kvdrt5)
Vi at parabeltangenten t også er tangent til cirklen..
hvordan gør jeg dette?
I et koordinatsystem har en parabel ligningen y=x^2
BEstem en ligning for tangenten t i punktet P(1,1) (er gjort.. t: y=2x-1)
En cirkel har ligingen x^2+y^2-4x+4y+3
Bestem centrum og radius for cirklen (er gjort.. C(2,-2) r=kvdrt5)
Vi at parabeltangenten t også er tangent til cirklen..
hvordan gør jeg dette?
Svar #1
05. december 2005 af Waterhouse (Slettet)
Hvis en ligning er tangent til cirklen, må den have netop et røringspunkt med cirklen. Dette kan du f.eks. vise ved at sætte linjens y-værdi ind i cirklens, og vise at den ligning der opstår kun har en løsning.
Svar #2
05. december 2005 af Guruen (Slettet)
altså sætte x^2+(2x-1)^2-4x+4(2x-1)+3=0
Så der står 2x-1 i stedet for y i cirklens ligning?
x^2+2x^2+1-2x-4x+6x-4+3=0 <=> 3x^2=0 ???
det forstår jeg ikk..
prøv a forklare mig det igen..
Så der står 2x-1 i stedet for y i cirklens ligning?
x^2+2x^2+1-2x-4x+6x-4+3=0 <=> 3x^2=0 ???
det forstår jeg ikk..
prøv a forklare mig det igen..
Svar #4
05. december 2005 af Epsilon (Slettet)
#3:
Gør dig venligst den ulejlighed at opføre dig anderledes civiliseret en anden gang.
Hvis linjen skal tangere cirklen, må afstanden fra centrum til linjen være lig cirklens radius, og det er nemt at undersøge, hvis man kender en formel for punkt-linje-afstand.
Alternativt kan du gøre som anvist i #1.
//Epsilon
Gør dig venligst den ulejlighed at opføre dig anderledes civiliseret en anden gang.
Hvis linjen skal tangere cirklen, må afstanden fra centrum til linjen være lig cirklens radius, og det er nemt at undersøge, hvis man kender en formel for punkt-linje-afstand.
Alternativt kan du gøre som anvist i #1.
//Epsilon
Skriv et svar til: 5008 eksamensopgaver
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
