Latin

AP-test, eftercheckning af resultater

06. december 2005 af maltbolsje (Slettet)
Heus NuclearWarhead!

Så var jeg til AP-test. Jeg har imidlertig nogle spørgsmål, som jeg var lidt i tvivl om:

Oversæt:
Dansk: Plinius og (hans) moder påkalder gudernes hjælp.
(’hans’ skal ikke oversættes).
Deus = gud
Auxilium = hjælp
Mater = moder
Latin: Plinius et mater deorum auxilium (verbum)-nt.
Er det bøjet rigtigt? Jeg var i tvivl mht. gudernes hjælp. Jeg kan ikke huske, hvad påkalder hedder, men den er heller ikke så relevant.

Sæt tegn under (dvs. enten subj, verballed, direk. obj, indirek. obj., subj. præd. eller adverbialled)
De levede lykkeligt.
Jeg satte ’lykkeligt’ som adverbialled. Rigtigt?

Ordklasser:
Hun spiste det med stort begær.
Hvilken ordklasse er ’det’? Jeg skrev pronomen.


Det er alt, jeg umiddelbart kan huske for nu, men jeg vender tilbage, hvis der er mere.
På forhånd tak.

Svar #1
07. december 2005 af maltbolsje (Slettet)

Hvilken ordklasse hører 'det' til i flg. sætning:
Det gamle hus var faldefærdigt.

Brugbart svar (2)

Svar #2
07. december 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Det ser meget rigtig ud. Gudernes er attribut til hjælp, og derfor helt rigtigt at du har sat det i genitiv pluralis.

Lykkeligt er adverbial, helt korrekt.

I den kontekst er "det" et pronomen, ja.

Brugbart svar (2)

Svar #3
07. december 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Og i den sammenhæng er "det" artikel/bestemt kendeord.

Svar #4
07. december 2005 af maltbolsje (Slettet)

Jah!
Jeg var nemlig lidt i tvivl om, om jeg skulle sætte gudernes i genitiv eller akkusativ.

Kan du forresten give en forklaring hvor, hvorfor det hedder november, september etc.?

Svar #5
07. december 2005 af maltbolsje (Slettet)

... har man kun ti måneder på latin?

Brugbart svar (2)

Svar #6
08. december 2005 af NuclearWarhead (Slettet)

Det ved jeg ikke, men jeg citerer gerne fra Jo Hermanns "Latinsk grammatik på dansk": "Den romerske kalender er grundlaget for vores nuværende. Der er tolv måneder, som traditionelt begyndte med marts (fra og med Cæsars kalenderreform blev januar den første måned.) Månedernes navne er adjektiver:" (p. 191)

Og de er: Januarius, Februarius, Martius, Aprilis, Majus, Junius, Quintilis (fra 44 f.Kr.: Julius), Sextilis (fra 8 e.Kr.: Augustus), September, October, November, December.

Derfor december er den "10." måned - fordi marts var den første :)

Svar #7
09. december 2005 af maltbolsje (Slettet)

Æuv, den får jeg forkert for. Men hvis vi har en flink retter, kan det være, at jeg får et halvt point.
Nå, vi får at se.
Tak for din assistance.

Brugbart svar (2)

Svar #8
01. september 2007 af Chabu (Slettet)

Hva fik du så?.. er lidt nysgerrig.. :P

Skriv et svar til: AP-test, eftercheckning af resultater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.