Matematik

Mat ligning: ln please

06. december 2005 af niqo (Slettet)
hejsa, nogle der gerne vil fortælle mig hvordan jeg skal løse denne lille ligning her:

in(x)=1/2

Hvad var det nu man gjorde?

og en til, så kan jeg vel regne resten selv, for så er jeg med:

ln(10x+12)=2

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2005 af hund (Slettet)

når du skriver in ? mener du da ln ?

Hvis ja, da skal du blot gøre som følger:

ln(x) = 1/2
<=>
x = e^(1/2)

ok ?

I den næste er det sån set samme princip.. håber du selv kan lave den.

Mvh. Jens

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. december 2005 af hund (Slettet)

når du skriver in ? mener du da ln ?

Hvis ja, da skal du blot gøre som følger:

ln(x) = 1/2
<=>
x = e^(1/2)

ok ?

I den næste er det sån set samme princip.. håber du selv kan lave den.

Mvh. Jens

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2005 af hund (Slettet)

når du skriver in ? mener du da ln ?

Hvis ja, da skal du blot gøre som følger:

ln(x) = 1/2
<=>
x = e^(1/2)

ok ?

I den næste er det sån set samme princip.. håber du selv kan lave den.

Mvh. Jens

Svar #4
06. december 2005 af niqo (Slettet)

jah jeg mener ln, men hvorfor er det lige du satter e ind? kan jeg må en forklaring? vi er nemlig begyndt med at bruge e så derfor spørger jeg..
på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2005 af Guruen (Slettet)

HAr du kendskab til titals logarimten?

dette har de samme regneregler..
ln er bare "den naturlige logaritme" og e er det dertil hørende.. eller omvendt om man vil..

e benyttes som oftest i fysik, da man der hellere regner med naturlige tal som det så vidt jeg husker kaldes..

men ln svarer til log og e til 10.. giver det mening for dig nu?
så log og 10 hører sammen og ln og e hører sammen..

Svar #6
06. december 2005 af niqo (Slettet)

jaja det har jeg tjek på.. at de har det samme funktioner...
Men ln(x)=1/2 ---> giver x=e^1/2

Det er bare en metode man skal huske? altså der sker jo ingen regning imellem, ligesom at når man diffirentiere ln(x)'= 1/x

det er ikk på den måde man skal tænke vel?

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#4:
Nedenstående er ment som en lidt mere formel forklaring af, hvad man konkret foretager sig, når man løser en sådan 'logaritmisk grundligning'.

Lad L: R+ -> R betegne den naturlige logaritmefunktion,

L(x) = ln(x).

L har en række interessante egenskaber, hvoraf jeg blot skal nævne de i det konkrete tilfælde relevante:

(1) L er strengt voksende
(2) V_L = R (billedmængden er R).

At L er strengt voksende, betyder ganske enkelt, at vi for givne x_1,x_2 E R+ har, at

x_1 < x_2 => L(x_1) < L(x_2).

Dette sikrer, at L er injektiv, dvs. at

x_1 != x_2 => L(x_1) != L(x_2) (*)

for x_1,x_2 E R+ (definitionsmængden).

Lad nu y E R (billedmængden for L) og betragt ligningen

L(x) = y (**).

Denne har en entydigt bestemt løsning; eksistensen af en løsning sikres af, at y E R, og entydigheden får vi fra (*), som jo er ensbetydende med:

L(x_1) = L(x_2) => x_1 = x_2.

Den entydigt bestemte løsning x E R+ til (**) skrives

x = L^(-1)(y),

og funktionen L^(-1): R -> R+ kaldes den omvendte (inverse) funktion til L. Denne funktion har fået navnet 'den naturlige eksponentialfunktion' (exp). Lad altså E: R -> R+ betegne funktionen

E(x) = exp(x).

Vi skal ikke her komme nærmere ind på, hvorfor 'exp' fortjener at blive identificeret med eksponentialfunktionen med grundtal e (Eulers tal):

exp(x) = e^(x).

Vi vil blot af ovenstående indse, at skal man løse ligningen

ln(x) = y,

for et y E R, så 'eksponentierer' man begge sider, dvs. man benytter den naturlige eksponentialfunktion og får

ln(x) = y <=>
exp(ln(x)) = exp(y) <=>
x = exp(y)

Løsningen er altså x = exp(y), hvilket altså er det samme som

x = e^(y).

//Epsilon

Skriv et svar til: Mat ligning: ln please

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.