Biologi

SSO om kræft

07. december 2005 af -Linda- (Slettet)
Hej!
Jeg skal skrive SSO om kræft, og kan derfor bruge DIN hjælp!
Min opgave lyder:
1) skriv om kræfts opståen og udvikling
2) vælg 1 eller 2 kræftformer og beskriv og analyser sygdomsbilledet - inddrag ændringer på celleniveau og immunsystemets reaktion på kræftcellerne
3) vurder og perspektiv om mulige fremtidige behandlingsformer

Det jeg kan bruge hjælp til er følgende:
1) Hvor kan jeg få specifikke oplysninger om hvorledes kræftcellerne adskiller sig fra alm. celler - rent fysisk? Jeg kender til flere mekanismerne, men ved ikke hvordan dette præcist ændrer udseendet!
Fx bliver kernelegemet større - men hvorfor? Jeg mangler litteratur/opgaver om disse detaljer!
2) Kan jeg med held få fingre i mikroskopiske billeder over alm. celler og kræftceller?
3)Litteratur om immunsystemets reaktion på netop kræft?
4) Kender du til forskningsprojekter omkring kræftbehandlinger? Hvis jeg kunne få en rappport over et detaljeret forsøg, og diskutere denne, ville det være alletiders!

Håber du kan hjælpe en flittig elev! :-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2005 af idzi (Slettet)

Hejsa :)

Jeg skal også skrive om kræft, herunder med fokus på brystkræft...

Jeg tror det er nok hvis du har bøger såsom "Kræftens biologi", "Bogen om kræft" og "Kræftsygdomme: Onkologi". Jeg har tænkt mig at skrive om bl.a. onkogener, tumorsupressgener, DNA repair-system, men vil du udover det eller? For i mine øjne tror jeg det er mere end rigeligt. Og i en del bøger er der billeder af kræftceller og normale.

Svar #2
07. december 2005 af -Linda- (Slettet)

Jeg har de to førstnævnte bøger, men ikke den sidste! Den vil jeg lige anskaffe mig! :-)
I hvilke bøger har du set billederne? Jeg har ikke fået øje på nogle endnu!
Jeg skal skrive om ændringerne på celleniveau - i bogen om kræft står der på side 9-10 i den grå boks, at kernelegemerne bl.a. ændrer sig, men ikke hvorfor..? Det skal jeg bl.a. ind på - har du læst noget om det?

Svar #3
07. december 2005 af -Linda- (Slettet)

...har du forlag eller forfatter til den sidstnævnte bog?

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. december 2005 af Dr. MolBio (Slettet)

Hej,

Der findes nogle mikroskopi billeder på hjemmesiden her:

http://www.aula.au.dk/MCMB/

Du går ind under Documents, og så kan du finde nogle forlæsningsnoter fra faget Mammale cellers molekylære biologi.

Ellers kan du surfe på www.aula.au.dk og finde noget der, der findes mange forlæsningsnoter fra de fleste fag på Aarhus Universitet. De fleste forlæsningsnoter er i powerpoint format.

Held og lykke..

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. december 2005 af idzi (Slettet)

Jeg vil lige prøve at lede efter de billeder, og skriver ihvertfald på fredag om jeg har fundet noget :)

Jeg er lidt i tvivl om, hvad du mener med punkt nr. 2 i din opgaveformulering, når du siger "sygdomsbilledet"? Vil det sige, at du skal ind på det molekylære niveau eller beskrive sådan mere overordnet? Ellers vil jeg anbefale dig at vælge brystkræft som en af de to, for der er en masse stof ang. gener man kan nedarve, f.eks. BRCA1 og BRCA2, og der er også en del om sammenhængen mellem østrogener og brystkræft.

Mht. litteratur om immunforsvaret og kræft, så står der vist noget i de to bøger vi begge har. Det er jo en af de "barrierer" cellen skal overvinde for at blive til en kræftcelle. Men du leder måske efter noget mere detaljeret?

Forskingsprojekter er der jo mange af, også mht. nye behandlingsformer. Problemet er bare, at det er MEGET svært for os studerende at få fat i en detaljeret beskrivelse af forsøget. Man kan tit få abstacts (referater) hvor der kort står om metode og resultat, men man kan ikke få en meget detaljeret gennemgang. Det er ihvertfald min erfaring. Ellers prøv pubmed, dog synes jeg, at det er ALT for uoverskueligt. Hjemmesiden "Ugeskrift for læger" kan nogle gange også bruges.

Bogen kan du læse mere om på forlagets hjemmeside: http://forlag.fadl.dk/vis_bog.phtml?uid=591
Problemet er bare, at den er udlånt på stortset alle biblioteker. Fik min sendt fra Aalborg i sidste uge hele vejen til Sjælland.

Hvornår skal du skrive opgave? Måske vi kunne hjælpe hinanden lidt, hvis vi fik problemer :)

Svar #6
11. december 2005 af -Linda- (Slettet)

Hej!

Lyder godt med billederne - var inde at kigge på den hjemmeside jeg er blevet anbefalet, men fandt ingen billeder af syge og raske celler, de dukker nok op, når jeg får læst noget mere! (Er ved at være seriøst bagud!)

Jeg har også selv svært ved at gennemskue hvad der konkret ligger i sygdomsbilledet! Min plan er at vælge to kræftformer og beskrive hvilke ting der netop gør sig gældende ved disse (om det er metastaseringen der er det store problem i behandlingen eller...)

Hmm det ville virkelig være godt med en detaljeret "forsøgsbeskrivelse" - vil kontakte Århus uni og farmaceutisk institut og forhøre mig, jeg ved de forsker i kræftbehandling!

Jeg kæmper stadig for at få fat i bogen - håber jeg når det! Jeg skal starte på onsdag - dig? Vil med glæde samarbejde med dig! (Hvad er dit navn egentlig?)

-Linda

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. december 2005 af idzi (Slettet)

Hej Linda

Jeg hedder Ida, og skal også skrive opgave fra på onsdag. Du kan få min mail, så vi kan kommunikere på den måde: [email protected]

Jeg ledte også efter billeder på den hjemmeside, men kunne heller ikke finde noget. Har prøvet at søge på googles billedsøgning på "cancer cell", men synes ikke rigtig der kommer noget rigtig brugbart op.

Jeg synes det er svært at finde detaljerede ting om en type kræft. Jeg leder jo efter specifikke mutationer for kræftsygdommen brystkræft, men det står ret spredt rundt omkring i bøgerne, og det er jo bare en brøkdel af det hele.

Mit problem er, hvordan jeg skal strukturere mit afsnit om den generelle fysiologiske baggrund for kræft. Har læst tonsvis af sider om det, som pludselig skal forkortes ned til et par sider, samtidig med, at det stadig skal være dybdegående og på et højt niveau. Man skal jo skrive om carcinogesen overordnet (initiering, promovering, progression) og så skal man jo også beskrive mutationerne, selve cellecyklusen, oncogener, tumorsupressorgener, DNA repair-system, apoptose, metastesering og en masse andet. Men jeg tror, at det bliver nemmere, så snart vi kommer i gang. Lige nu føles det meget uoverskueligt. Man har læst så meget, som man skal have ned på sølle 15 sider.

Hvor meget har du egentlig læst og hvilke bøger har du? Tror jeg har læst 150-200 sider nu, og har bøgerne "Kræftens biologi", "Bogen om kræft", "Kræftsygdomme: Onkologi", "Kræft - hvad er det?" og så en del forskelligt på nettet, f.eks. om en ny behandlingsform for brystkræft og om årsager såsom miljø og arvelige faktorer.

Håber at få en mail fra dig, og du er velkommen til at spørge, hvis der er noget du er i tvivl om. Hvis du vælger at skrive om brystkræft, kan det jo også være jeg kan hjælpe :)

- Ida

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2015 af helenesejersbøl (Slettet)

Hej med jer.
Jeg er godt klar over at det er et stykke tid siden at I har beskræftiget jer med kræft i forhold til SSO.
Jeg vil bare høre til, om jeg evt. må læse jeres SSO, da jeg selv har valgt samme emne, men ikke syntes at jeg har en god  vejleder.
HÅBER på svar!
- helene


Skriv et svar til: SSO om kræft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.