Fysik

Bølger

09. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)
Jeg har fået en opgave som jeg umiddelbart ikke kan løse. Hvis du kan ville jeg blive meget glad hvis du ville skrive svaret til mig. Jeg skal aflevere opgaven på mandag.


3. Cd-afspiller
Informationen på cd’en er indkodet i form af små forhøjninger, der er forseglet under et lag plast, og den aflæses ved hjælp af infrarødt lys udsendt af en laser. Lasererlyset har bølgelængden 780 nm.

I plastmaterialet er lysets fart 1,93 · 108 m/s.
• Bestem laserlysets bølgelængde i plastmaterialet. Laserstrålen har en vis bredde, og hvis den rammer kanten af en forhøjning med højden h, vil der blive reflekteret laserlys fra både toppen af forhøjningen og fra bunden.
Højden h er tilpasset, så de to dele af den reflekterede laserstråle interfererer destruktivt. Hvis laserstrålen rammer et område med konstant højde, er der ikke destruktiv interferens. Intensiteten af det reflekterede lys vil derfor variere i takt med, at forhøjningerne passerer forbi laserstrålen.
• Beregn den mindst mulige værdi af forhøjningens højde h.


På forhånd tak
- Marie

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. december 2005 af Epsilon (Slettet)

Vi skal gerne hjælpe dig på rette spor; men det forudsætter, at du gør dig nogle konkrete overvejelser i hvert af de to spørgsmål og dernæst forsøger at give kvalificerede bud på, hvad man kunne stille op. Forståelsesmæssigt er opgaven måske nok lidt svær; det regnetekniske arbejde er derimod ligetil.

Vink:
Bestem i det første spørgsmål det absolutte brydningsindeks for plastmaterialet.

//Epsilon

Svar #2
09. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

n=c/v

n=3,0*10i8./1,93*10i8. = 1,55


Svar #3
09. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Jeg har faktisk fundet bølgelængden tror jeg, jeg tog kun det første spørgsmål med for at man skulle kunne forstå resten

Svar #4
09. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Men du må MEGET gerne hjælpe mig med det andet. Er højden et vist antal bølgelængder eller sådan noget?

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#3:
Det er korrekt, hvad der står i #2. Hvilken bølgelængde når du da frem til?

#4:
Tja, det skal du jo finde ud af. :)

I dette spørgsmål er det en fornuftig disposition at lave en ledsagende illustration ud fra de oplysninger, som gives i opgaveteksten. Kanske selve opgaveteksten er ledsaget af en sådan figur? I så fald: brug den i din argumentation.

Prøv at ihukomme den formelle betingelse for destruktivt interfererende bølger.

//Epsilon

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Nu er du vel ikke gået helt i baglås?

//Epsilon

Svar #7
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Jo

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#7:
Nuvel, forklar hvad du er kommet frem til med hensyn til bølgelængden.

//Epsilon

Svar #9
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Jeg får bølgelængden til 5,018*10i-7.

Svar #10
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Hvordan ser det ud når en bølge reflekteres?

Svar #11
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

På en vinkelret flade altså.

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#9:
Enhed?

#10:
Mener du i tilknytning til opgaven? Det er for så vidt ikke særlig relevant; du kan blot repræsentere lysbølgerne i udbredelse som lodrette 'stråler', der falder ind på cd-skiven.

Det, som vi interesserer os for i det sidste spørgsmål, er, hvad der kræves for at bølgerne reflekteret fra toppen og bunden af forhøjningen interfererer destruktivt.

//Epsilon

Svar #13
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

I meter.

Ja og hvad kræves der så for at bølgerne interfererer destruktivt?

Svar #14
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Min mailadresse er [email protected] hvis du vil tilføje mig på din MSN kan vi snakke om det lidt hurtigere.

Svar #15
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Kan det passe at højden er en halv bølgelængde, ½lambda. 2,5*10i-7.meter

Brugbart svar (0)

Svar #16
10. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#13:
Korrekt; lysets bølgelængde i plastmaterialet er omtrent 502nm.

Betingelsen for destruktivt interfererende bølger er som bekendt, at forskellen i vejlængde de reflekterende bølger imellem er et ulige multiplum af halve bølgelængder.

Prøv ved hjælp af en ledsagende figur at afgøre, hvad der dermed må afkræves højden af forhøjningen.

//Epsilon

Svar #17
10. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

Ud fra dine svar kan man slet ikke vide om du kan noget i virkeligheden. Vil du ikke være sød at give et svar jeg kan bruge til noget?

Brugbart svar (0)

Svar #18
10. december 2005 af madsing (Slettet)

Marie jeg kender kun selv din situation alt for godt. Man sidder med en opgave og man får hjælp af en som man ved kan regne den (i dit tilfælde skal du ikke tvivle - Epsilon kan "noget i virkeligheden") Det som man lærer mest af, er jo at selv komme frem til svaret.
Studieportalen.dk skulle helst bruges som en slags hint-central, og ikke log-på-kom-med-jeres-svar-til-mig-sted

//Mads...

Brugbart svar (0)

Svar #19
10. december 2005 af Epsilon (Slettet)

#17:
Det var da kedeligt at høre. Hensigten er, at du selv skal tænke over opgaven. Du får jo ikke alverden ud af, at jeg bare udleverer svaret uden videre.

Vi ihukommer, at betingelsen for destruktiv interferens er, at den indbyrdes forskydning mellem bølgerne er et ulige antal halve bølgelængder. Ansættes højden af forhøjningen til h, må vi derfor kræve, at

2h = (m + 1/2)lambda, m = 0,1,2,...

for at sikre, at bølgerne reflekteret fra bunden henholdsvis toppen af forhøjningen interfererer destruktivt. Thi lys reflekteret fra bunden af forhøjningen er forskudt afstanden '2h' i forhold til lys reflekteret fra toppen af forhøjningen (tegn en ledsagende figur, hvis du ikke kan se dette).

Hvad er da den mindst mulige værdi af forhøjningens højde h?

//Epsilon

Svar #20
11. december 2005 af Marie Fisken (Slettet)

en 1/4 bølgelængde

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.