Geografi

Sammenhængen..

14. januar 2006 af viggojensens (Slettet)
Nogen der kan forklage sammenhængen mellem

-Erhvervsfordeling,
-BNP/indbygger ( eller BNI/indbygger) samt
-HDI?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. januar 2006 af Ralphi (Slettet)

Her er lidt hjælp.... Håber du kan bruge det. Jeg går ud fra, at du allerede ved hvad BNP, BNI og HDI står for, ellers skriv igen.

HDI er et forsøg på at kombinere oplysninger vedrørende den fysiske livskvalitet med et mål for indbyggernes økonomiske formåen. Til grund for udregninger af HDI ligger 4 forhold der betragtes som fundamentale livskvalitet.
1. Et langt og sundt liv.
2. Evnen til at læse og dermed erhverve sig viden.
3. Befolkningens uddannelsesniveau.
4. Mængden af resurser (penge) der kan sikre en køb af de nødvendige materielle goder.

Den første faktor bruges middellevetiden (levealderen). Evnen til at læse og skrive måles med alfabetiseringsgraden (læsekunnen). Befolkningeens uddannelsesniveau måles på hvor stor en andel af ungdomsårgangene der er indskrevet i grundskolen, ungdomsuddanelserne og de videregående uddannelser. Den sidste faktor bruges BNP pr. indbygger justeret i forhold til pengenes reelle købekraft.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. januar 2006 af chichu (Slettet)

Alle tre indikatorer peger hen imod hvor godt det gå for et samfund.

En erhvervsfordeling viser hvilke erhverv befolkningen fordeler sig indenfor. Og her er der en klar tendens til, at jo flere i de tertiære erhverv desto større velstand. Hvis 90% er beskæftiget i primære erhverv sker der ikke megen værdiskabelse eller vækst.

BNI er BNP justeret for "aflønning af udenlandske produktionsfaktorer". Det giver således et bedre mål for et lands værditilvækst, fordi det renser for hvor internationaliseret landet er.
BNI/BNP måler VELSTAND, og dermed ikke hvor godt befolkningen har det. Bahrain har fx et højt BNP/capita, men det er blot få mennesker, der har glæde af det. Der er flere problemer med BNP - fx måles ulykker som værditilvækst, fordi en ambulancekørsel skaber værdi.

HDI er et forsøg på at måle VELFÆRD. Det er nogle normative mål, man opstiller når man, netop som #1 skriver, ønsker at måle hvor godt befolkningen har det. Det er dog meget svært, og selvom HDI er et af de mest anerkendte, så findes der ikke nogen endelig løsning til at måle dette.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. januar 2006 af jammal (Slettet)

Undskyld jeg infiltrerer, men Hvad står -BNP, BNI samt HDI for?

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2006 af chichu (Slettet)

BNP: Brutto National Produkt (værdien af et lands produktion/værditilvækst i løbet af et år minus rå- og hjælpestoffer).

BNI: Brutto National Indkomst (BNP, men fratrukket udgifter til udlandet, såsom rente, aflønning af udenlandske produktionsfaktorer).

HDI: Human Development Index (se #1)

Skriv et svar til: Sammenhængen..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.