Fysik

lydens v (vinter)

20. januar 2006 af Mani4 (Slettet)
Sammenlign lydens hastighed en vinterdag med lydens hastighed i et klasselokale. Hvor stor er forskellen i procent. Kan det måles?

v = kvadratrod af (KRT/M)

I min bog er jeg kommet fram til at:

K = c(p) / c(v) <=> 1005J/(kg*k)/717J/(kg*K) <=> K = 1,40J/(kg*K)

R = konstant = 0,082atmL/(mol*K)

T(vinterdag) = 0grader + 273 = 273Kelvin

aner ikke hvad Molarmassen(M) er?

Skal jeg bruge denne her formel i stedet?

Mvh. Mania

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2006 af fixer (Slettet)

Luft ved sædvanlige temperaturer (inklusive dem du betragter) har molandele på omtrentligt 78% kvælstof, 21% ilt og 1% argon. Derfor bliver for luft

M_luft = 0.78*28.016 + 0.21*32.000 + 0.01*39.944 = 28.97 mol

og

R_luft = 8313/28.97 J/(kg*K) = 287 J/(kg*K)

Svar #2
20. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

Tak for hjælpen igen igen fixer.

Jeg forstår ikke hvad du mener med R_luft?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2006 af fixer (Slettet)

R_luft er blot den universelle gaskonstant delt med molmassen for luft. Derved kommer din formel for lydens hastighed i luft til at være

v_luft = sqrt(gamma*R_luft*T)

Her har jeg kaldt adiabateksponenten cp/cv for gamma - det er den man sædvanligvis benytter i termodynamikken.

Svar #4
21. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

Vil gerne lige have styr på mine enheder:

v_luft = sqrt(gamma * R_luft * T) <=>

v_luft = sqrt(J/(kg*K)* J/(kg*K)* K )

hvordan kan det nogenside blive til en fart?

Mvh
Mania

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2006 af fixer (Slettet)

Adiabateksponenten gamma er dimensionsløs. Betegnes med symbolet [x] enheden af størrelsen x, haves

[gamma][R][T] =

[R][T] =

J/(kg*K)*K =

J/kg =

Nm/kg =

(kg*m/s²)*m/kg =

m²/s²

Derfor er enheden af sqrt(gamma*R*T) netop m/s.

Skriv et svar til: lydens v (vinter)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.