Kemi

Propandisyre

25. januar 2006 af KickAzz (Slettet)
Hej,

Jeg er i gang med en kemiopgave, der dog volder mig problemer.

"Der fremstilles to opløsninger ved temperaturen 25 ºC.
Opløsning A: 1,29 g KOH (s) opløses i en 250 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med vand.
Opløsning B: 0,100 M propandisyre

a) Beregn pH for opløsning A:
Først bestemmes stofmængden af KOH:
n = m/M = (1,29g)/(56,108 g/mol) = 0,0229.. mol

Herefter kan [OH-] bestemmes:
[OH-] = n(KOH)/(V_opl(A)) = 0,0229.. mol / 0,250 L = 0,0919.. M

pOH = -log 0,0919.. = 1,03..
pH = 14 - pOH = 14 - 1,03.. = 12,96

De to næste opgaver kan jeg ikke rigtig finde ud af:

"40 mL af opløsning A blandes med 60 mL af opløsning B."

b) Beregn pH for blandingen

"60 mL af opløsning A blandes med 40 mL af opløsning B."

c) Beregn pH for blandingen.


Jeg håber virkelig der er en der kan hjælpe mig med opgave b) og c).

Mvh
Peter

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2006 af MrJonas (Slettet)

Er det ikke noget med du skal regne antal mol ud for hver af de to stoffer og trække dem fra hinanden, og dele det med den samlede antal volum, så har du vel den fælles koncentration af OH- tror jeg

Svar #2
25. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Jeg har til b) benyttet følgende fremgangsmåde:

Tilsat stofmængde:
n(propansyre) = c * V = 0,100 M * 0,060 L = 0,0060 mol

n(OH-) = c * V = 0,0919.. M * 0,040 L = 0,00367.. mol

Ved ligevægt:

n(S) = 0,0060 mol - 0,00367.. mol = 0,00232.. mol
n(B) = 0,00367.. mol

Herefter bestemmes pH vha pufferligningen, hvor propansyrens pKs er 2,83:

pH = pKs + log [B]/[S]= pKs + log n(B)/n(S) = 2,83 + log 0,00367/0,00232 = 3,03.


Er dette korrekt?


Hvordan skal jeg bære mig ad i c), her tænker jeg på brugen af pufferligningen og bestemmelsen af stofmængden af syre og base ved ligevægt.

Mvh

Peter

Brugbart svar (1)

Svar #3
25. januar 2006 af MrJonas (Slettet)

hmm, det ved jeg ikke.. Jeg tænkte bare at regne stofmængden ud for dem begge, og så ved at sammenligne dem, kan man se at der vil være et stort overskud af n(OH-), og så bare regne koncentration og pH.. Det mit bud, andet rækker min nuværende hjerne kapacitet ikke til, sorry

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. januar 2006 af frodo (Slettet)

jeg har ikke tjekket pKs-væriden, men du skriver propansyre, og i opgaven du oprindeligt har postet, står der propanDIsyre. Bemærk forskellen, og husk desuden at anvende den "rigtige" pKs-værdi

Svar #5
25. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Jeg mener propanDIsyre. Den 'rigtige' pKs-værdi for propandisyre er da 2,83?

Har du et hint til opgave c?

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. januar 2006 af frodo (Slettet)

jo, den første er.

Og i dette tilfælde, er det også den du skal bruge, og da er din fremgangsmåde rigtig

Svar #7
25. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Okay.

Men hvordan skal jeg lave opgave c???

Svar #8
25. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Slet ingen, der kan hjælpe??

Jeg skal aflevere i morgen.

Svar #9
26. januar 2006 af KickAzz (Slettet)

Nå, jeg tror jeg har fundet ud af c). FÅr i hvert fald pH til 5,49.

Skriv et svar til: Propandisyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.