Kemi
Syntese af lidokain
31. januar 2006 af
Ramy (Slettet)
Hej! Jeg vil gerne spørge om reaktionsmekanismen bag den kondensationsreaktion der - i 2 trin - syntetisere lidokain ud fra 2,6-dimethylanilin , chloracetylchlorid samt i 2.trin diethylamin. Jeg ved, at der er tale om 2 kondensationer, først mellem en aromatisk amin og en syrechlorid, og derefter mellem et amid og en sekundær amin ( i begge tilfælde under fraspaltning af HCl). Men kan man mere indgående forklare hvorfor molekylerne sammensættes således?
Håber i kan hjælpe eller evt. henvise til nyttige links...
På forhånd tak
Håber i kan hjælpe eller evt. henvise til nyttige links...
På forhånd tak
Svar #1
31. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Lidt svært når man ikke har en rigtig mulighed for at vise strukturer.
Syrechloridet er en elektrofil (-COCl), og anilinen er en svag nucleofil. Lone-pairet på N reagerer med C=O, og laver først et tetraedrisk intermediat, hvor der er et C bundet til anilin-NH2, Cl, O(minus) og CH2Cl. Det kollapser igen ved at den negative ladning på O gendanner C=O bindingen og sparker Cl(-) som "leaving" gruppe. I denne reaktion dannes så et mol HCl, og der skal derfor anvendes en base for at fange denne HCl, for ellers vil den reagerer med anilinen, og så vil reaktionen kun gå 50% til ende. Her kan anvendes uorganiske baser (carbonater f.eks.) eller org. baser (triethylamin).
Næste trin: Det er en simpel Sn2 reaktion, hvor diethylamin sparker Cl(-) på CH2Cl --> CH2N(CH2CH3)2
Igen dannes der et mol/ækvivalent HCl, og der skal anvendes minimum 2 ækv. diethylamin.
Sn2 står for Substitution - nucleophil - bimolekylær (ikke 2 ordens som mange tror).
Her er lidt læsning:
http://www.usm.maine.edu/~newton/Chy251_253/Lectures/Chirality/Chirality2FS.html
http://www.wpbschoolhouse.btinternet.co.uk/page06/OrgMechs3.htm#formation
Syrechloridet er en elektrofil (-COCl), og anilinen er en svag nucleofil. Lone-pairet på N reagerer med C=O, og laver først et tetraedrisk intermediat, hvor der er et C bundet til anilin-NH2, Cl, O(minus) og CH2Cl. Det kollapser igen ved at den negative ladning på O gendanner C=O bindingen og sparker Cl(-) som "leaving" gruppe. I denne reaktion dannes så et mol HCl, og der skal derfor anvendes en base for at fange denne HCl, for ellers vil den reagerer med anilinen, og så vil reaktionen kun gå 50% til ende. Her kan anvendes uorganiske baser (carbonater f.eks.) eller org. baser (triethylamin).
Næste trin: Det er en simpel Sn2 reaktion, hvor diethylamin sparker Cl(-) på CH2Cl --> CH2N(CH2CH3)2
Igen dannes der et mol/ækvivalent HCl, og der skal anvendes minimum 2 ækv. diethylamin.
Sn2 står for Substitution - nucleophil - bimolekylær (ikke 2 ordens som mange tror).
Her er lidt læsning:
http://www.usm.maine.edu/~newton/Chy251_253/Lectures/Chirality/Chirality2FS.html
http://www.wpbschoolhouse.btinternet.co.uk/page06/OrgMechs3.htm#formation
Svar #2
31. januar 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Glem det øverste link, der er et eller galt med det da det ikke giver den ønskede side.
Svar #3
25. oktober 2006 af hattemand123 (Slettet)
#2
kan du så give mig et svar på hvorfor anilin kun angriber carbonylgruppen og ikke det ekstra chlor atom på chlor-ethansyrechlorid?.. har hørt at en aromatisk amin kun vil angribe carbonylgruppen (hvis noget med de mange delokaliserede elektroner i den aromatisk amin)..
Forresten skal man inden man tilsætter chlorethansyrechlorid til 2,6-dimethylanilin'en tilsætte en del eddikesyre(står i øvelsen og man skal forklare hvorfor). Men vil eddikesyren ikke afgive en proton til anilindelens NH2 gruppe og gør den uegnet som nucleofilt reagens? eller vil reaktionen stadig ske da der ikke sker en fuldstændig reaktion mellem eddikesyren og -NH2?
kan du så give mig et svar på hvorfor anilin kun angriber carbonylgruppen og ikke det ekstra chlor atom på chlor-ethansyrechlorid?.. har hørt at en aromatisk amin kun vil angribe carbonylgruppen (hvis noget med de mange delokaliserede elektroner i den aromatisk amin)..
Forresten skal man inden man tilsætter chlorethansyrechlorid til 2,6-dimethylanilin'en tilsætte en del eddikesyre(står i øvelsen og man skal forklare hvorfor). Men vil eddikesyren ikke afgive en proton til anilindelens NH2 gruppe og gør den uegnet som nucleofilt reagens? eller vil reaktionen stadig ske da der ikke sker en fuldstændig reaktion mellem eddikesyren og -NH2?
Skriv et svar til: Syntese af lidokain
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
