Kemi
Diazotering og kobling
07. februar 2006 af
***mig*** (Slettet)
Sidder og laver SSO i kemi... Er blevet i tvivl om hvad endelig en diazotering og en kobling er...
Nogle der kan hjæpe...??
På forhånd tak...
Nogle der kan hjæpe...??
På forhånd tak...
Svar #1
07. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Diazotering er når man tager en anilin og reagerer den med NaNO2 i sur vandig opløsning. Så dannes en diazonium-ion.
Ar-NH2 --> Ar-N2(+) der er en tripelbinding mellem de to N atomer.
Kobling er så når diazonium-ionen reagerer med en benzen-ring som er tilstrækkelig aktiveret, dvs. det skal være en phenol eller en anden anilin.
Så får man et azo-forbindelse/farvestof
Ar-N=N-Ar' de er kraftigt farvede specielt gule, orange eller røde. De anvendes bl.a som farvestoffer til fødevarer, men også mange syre/base indikatorer er azofarvestoffer. F.eks. methylrødt, methylorange.
Ar-NH2 --> Ar-N2(+) der er en tripelbinding mellem de to N atomer.
Kobling er så når diazonium-ionen reagerer med en benzen-ring som er tilstrækkelig aktiveret, dvs. det skal være en phenol eller en anden anilin.
Så får man et azo-forbindelse/farvestof
Ar-N=N-Ar' de er kraftigt farvede specielt gule, orange eller røde. De anvendes bl.a som farvestoffer til fødevarer, men også mange syre/base indikatorer er azofarvestoffer. F.eks. methylrødt, methylorange.
Svar #2
07. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Det skal dog siges at man også kan diazotere alifatiske primære aminer, men de er ret ustabile, og smider gerne N2 under dannelse af en carbocation, som så kan gøre en af tre ting.
1) Eliminere en H(+) og give en alken
2) reagere med en nucleophil
3) Omlejre til en mere stabil carbocation, som så kan reagere som i 1) og 2)
Sekundære aminer R-NH-R' reagerer med NaNO2 i sur væske under dannelse af nitrosaminer RR'N-N=O, og de er ret giftige/kræftfremkaldende. Derfor er det et problem at man tilsætter så meget NaNO2 til fødevarer, da de vil kunne danne nitrosaminer i maven ved reaktion aminer som findes i andre fødevarer.
1) Eliminere en H(+) og give en alken
2) reagere med en nucleophil
3) Omlejre til en mere stabil carbocation, som så kan reagere som i 1) og 2)
Sekundære aminer R-NH-R' reagerer med NaNO2 i sur væske under dannelse af nitrosaminer RR'N-N=O, og de er ret giftige/kræftfremkaldende. Derfor er det et problem at man tilsætter så meget NaNO2 til fødevarer, da de vil kunne danne nitrosaminer i maven ved reaktion aminer som findes i andre fødevarer.
Skriv et svar til: Diazotering og kobling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
