Matematik

Skæringspunkt, parabel - linje

08. februar 2006 af MrJonas (Slettet)
Jeg har en parabel med ligningen:
y=-x^2+6x-4

og en linje med: y=-x+2


opgaven lyder: Bestemt koordinaterne til det punkt på parablen, hvor tangent til parablen er parallel med l..

hvordan gør jeg det, kan ikke hitte ud af det?

mvh
jonas

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2006 af TKN (Slettet)

Hvad med at defentiere, y'(x), din parabelligning og sætte den lig med liniens stigningstal.

Herefter kan du finde en x-værdi, som du sætter ind i din oprindelige parabelligning.

Tror i hvertfald det er det du søger :D

Svar #2
08. februar 2006 af MrJonas (Slettet)

Hm.. Altså hvad får jeg når jeg diffentiere en parabel? altså mener, den har jo både en negativ og positiv hældning

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2006 af SirBille (Slettet)

Brug reglerne:

(ax^2)'(x) = 2ax

og (ax+b)'(x) = a

Svar #4
08. februar 2006 af MrJonas (Slettet)

hmm.. er ikke med.
Hvis jeg gør det, får jeg:

-2x for parabel og
-1 for linje.

Hvis jeg sætter dem lige med hinanden får jeg x = 1/2 ,og det passer ikke, kan jeg se rent grafisk. :S ?

Svar #5
08. februar 2006 af MrJonas (Slettet)

Har brug for en mere præcis forklaring, nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2006 af Lil_mermaid (Slettet)

Du finder f'(x)=-2x+6
Når tangenten skal være parallel med y=-x+2, så skal de 2 linjer have samme hældning.
Du sætter
f'(x)=-1
-2x+6=-1

Regn ligningen ud og du finder x-værdien i f(x), hvor tangentens hældning=-1.

Derefter har du formlen for tangentligningen:
y=f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #7
08. februar 2006 af MrJonas (Slettet)

Ja, har lige løst den, nåede bare ikke skrive det før dig :S, men ellers tak for hjælpen :)

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. februar 2006 af Lil_mermaid (Slettet)

OKI SUPER =D

Skriv et svar til: Skæringspunkt, parabel - linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.