Kemi
Bindingsentalpi
13. februar 2006 af
KickAzz (Slettet)
Hej,
Jeg er i gang med en kemiopgave, der volder mig problemer:
"Decan forbrænder fuldstændigt ifølge reaktionsskemaet
2 C10H22 (l) + 31 O2 (g) --> 20 CO2 (g) + 22 H2O (g)
delta H^0 for reaktionen er bestemt til -12,59 MJ/mol.
a) Beregn H^0 for C10H22:
Har jeg bestemt til -300,12 kJ/mol ved at isolere H^0(C10H22)
Burde være korrekt.
b) Beregn den varme, der afgives ved forbrænding af 50 g decan:
Stofmængden af decan der afbrændes er:
n = m/M = (50 g) / (142,276 g/mol) = 0,351.. mol
Ved at betragte reaktionsskemaet for forbrænding af decan ses, at reaktionsmængden n_r har værdien:
n_r = n(decan) / 2 = 0,351.. mol / 2 = 0,175.. mol
Vi ved, at:
Q_p = delta H
og at
delta H_m = delta H / n_r
Varmetilførslen ved afbrænding af 50 g decan er derfor:
Q_p = n_r * delta H_m = 0,175.. mol * (-300,12 kJ/mol) = -52,735 kJ
Med andre ord afgives der en varme på ca. 52,7 kJ ved forbrænding af 50 g decan.
c) Beregn en værdi for delta H^0 for reaktionen på grundlag af molare bindingsen-talpier:
Det er denne opgave jeg er i tvivl om hvordan man skal regne. Jeg ved, at jeg skal benytte Hess' lov, men jeg er i tvivl om hvordan. Hvis der er en der vil vise mig det, vil jeg blive meget glad :)
Mvh
Peter
Jeg er i gang med en kemiopgave, der volder mig problemer:
"Decan forbrænder fuldstændigt ifølge reaktionsskemaet
2 C10H22 (l) + 31 O2 (g) --> 20 CO2 (g) + 22 H2O (g)
delta H^0 for reaktionen er bestemt til -12,59 MJ/mol.
a) Beregn H^0 for C10H22:
Har jeg bestemt til -300,12 kJ/mol ved at isolere H^0(C10H22)
Burde være korrekt.
b) Beregn den varme, der afgives ved forbrænding af 50 g decan:
Stofmængden af decan der afbrændes er:
n = m/M = (50 g) / (142,276 g/mol) = 0,351.. mol
Ved at betragte reaktionsskemaet for forbrænding af decan ses, at reaktionsmængden n_r har værdien:
n_r = n(decan) / 2 = 0,351.. mol / 2 = 0,175.. mol
Vi ved, at:
Q_p = delta H
og at
delta H_m = delta H / n_r
Varmetilførslen ved afbrænding af 50 g decan er derfor:
Q_p = n_r * delta H_m = 0,175.. mol * (-300,12 kJ/mol) = -52,735 kJ
Med andre ord afgives der en varme på ca. 52,7 kJ ved forbrænding af 50 g decan.
c) Beregn en værdi for delta H^0 for reaktionen på grundlag af molare bindingsen-talpier:
Det er denne opgave jeg er i tvivl om hvordan man skal regne. Jeg ved, at jeg skal benytte Hess' lov, men jeg er i tvivl om hvordan. Hvis der er en der vil vise mig det, vil jeg blive meget glad :)
Mvh
Peter
Svar #5
15. februar 2006 af frodo (Slettet)
i decan har du 22 C-H bindinger og 9 C-C bindinger, som brydes hvorfor de regnes med positivt fortegn. Det gør du 2 gange.
og ligeledes bryder du 31 O-O bindinger
dvs. den energi der kræves for at bryde disse bindinger er:
2*(22H(C-H)+9H(C-C))+31H(O-O)
ok?
Dernæst kigger vi på reaktant-siden hvor den energi der frigøres består af 20*2 C=O bindinger (der er 2 i hvert mlekyle CO2)
og 2*22 (O-H)
dvs entalpitilvæksten for det skridt ergivet ved:
-(20*H(C=O)+44*H(O-H))
den samlede entalpi må iflg Hess's lov være summen af de to ovenstående
H=2*(22H(C-H)+9H(C-C))+31H(O=O)-(40*H(C=O)+44*H(O-H))
Jeg får-10324kj/mol
Og det er jo ikke helt så galt endda..
og ligeledes bryder du 31 O-O bindinger
dvs. den energi der kræves for at bryde disse bindinger er:
2*(22H(C-H)+9H(C-C))+31H(O-O)
ok?
Dernæst kigger vi på reaktant-siden hvor den energi der frigøres består af 20*2 C=O bindinger (der er 2 i hvert mlekyle CO2)
og 2*22 (O-H)
dvs entalpitilvæksten for det skridt ergivet ved:
-(20*H(C=O)+44*H(O-H))
den samlede entalpi må iflg Hess's lov være summen af de to ovenstående
H=2*(22H(C-H)+9H(C-C))+31H(O=O)-(40*H(C=O)+44*H(O-H))
Jeg får-10324kj/mol
Og det er jo ikke helt så galt endda..
Svar #6
15. februar 2006 af frodo (Slettet)
nej hov. Var kommet til at anvende bindingsentalpien for C=O i carbonylforbindelser.
Jeg har nu et resultat der hedder -12804 kJ/mol
Jeg har nu et resultat der hedder -12804 kJ/mol
Svar #7
15. februar 2006 af KickAzz (Slettet)
Mange tak for hjælpen.
Jeg får det også til at passe med - 12804 kJ/mol, hvilket stemmer pænt overens med de 12,59 MJ/mol, der er oplyst først i opgaven.
Jeg får det også til at passe med - 12804 kJ/mol, hvilket stemmer pænt overens med de 12,59 MJ/mol, der er oplyst først i opgaven.
Skriv et svar til: Bindingsentalpi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
