Fysik
Kvalitetsfaktor (Q)
23. februar 2006 af
onsunshine (Slettet)
Hvorfor er en alfa-kilde kun velegnet til at bestråling af kræftceller i hudens øverste lag?
1) Er det fordi at den ikke kan trænge dybere ind i huden end det øverste lag, og hvis den kunne, ville bestrålingen ikke være effektiv nok.
eller -
2) Dens Kvalitetsfaktor er jo 20 og jeg har læst at Kvalitetsfaktor angiver foreskellen angiver forskellen i skadevirkning for de forskellige strålingstyper.
20 er jo det højeste, og det må jo betyde at den giver meget skade.
Derfor kan forklaringen være at den kun er velegnet til bestråling af kræftceller i hudens øverste lag fordi den simpelthen er for farlig til at bestråle andre lag.
Den kommer kun til at skade det øverste lag. De andre kilder (beta, gamma) kan man så bruge til nedre lag fordi den skal igennem mange lag og så er det ikke så smart at den har så høj en kvalitetsfaktor at den skader alle de øvre lag inden den når frem til den nedre som den skal bestråle.
- så er den sempelthen for farlig ?
3) Eller er det noget helt andet ?
Håber nogen ved det.
På forhånd tak.
//onsunshine.
1) Er det fordi at den ikke kan trænge dybere ind i huden end det øverste lag, og hvis den kunne, ville bestrålingen ikke være effektiv nok.
eller -
2) Dens Kvalitetsfaktor er jo 20 og jeg har læst at Kvalitetsfaktor angiver foreskellen angiver forskellen i skadevirkning for de forskellige strålingstyper.
20 er jo det højeste, og det må jo betyde at den giver meget skade.
Derfor kan forklaringen være at den kun er velegnet til bestråling af kræftceller i hudens øverste lag fordi den simpelthen er for farlig til at bestråle andre lag.
Den kommer kun til at skade det øverste lag. De andre kilder (beta, gamma) kan man så bruge til nedre lag fordi den skal igennem mange lag og så er det ikke så smart at den har så høj en kvalitetsfaktor at den skader alle de øvre lag inden den når frem til den nedre som den skal bestråle.
- så er den sempelthen for farlig ?
3) Eller er det noget helt andet ?
Håber nogen ved det.
På forhånd tak.
//onsunshine.
Svar #1
23. februar 2006 af Mani4 (Slettet)
Den skade stråling anretter i biologisk materiale, afhænger af den absorberede dosis.
da store partikler kan lave være beskadigelser i levende materiale end små kan er man nød til at indføre en kvalitetsfaktor Q for at få et mål for farligheden. Dette kaldes dosisækvivalentet(H)
H = Q * D og D = E / M
Hvis du sluger en aktiv kilde og har den liggende i maven i ca 2 timer for du tilført en energi på ca 1,5E^-3J(altafhængig af din vægt og hvor mange kvanter der absorberes)
Hvis vi går ud fra at kilden ligger i centrum af din mavesæk vil massen af det materiale der bliver ramt a kvanterne være ca. 4kg
dosisen vil da være på
1,5E^-3J / 4kg = 3,75E^-4Gy
dosisækvivalentet
20 * 3,75E^-4Gy = 0,0075Sv
det er en forholdsvis lille dosis. For at sammeligne svarer det på års-bassis til hvad en person som på et kraftværk får.
Så vi kan konkludere at det ikke er for farligt som du hævder i 2)
Radioaktiv stråling og røntgenstråling kaldes også ioniserende stråling. Det er fordi at strålingen ikke har en direkte radioaktiv virkning.
farligheden ligger i at partiklerne er i stand til at afgive energi til molekyler de "rammer" og derved bryder kemiske bindinger. Kan => kræft hvis genetisk information ændres.
Med kraftig bestråling på hospitalerne kan man med stråling dræbe sygt væv så det ikke breder sig. man kan dog ikke undgå at beskadige det omliggende raske væv, selv om man sender stråling fokuserende fra flere vinkler
Jeg er ikke mediciner, men vil på bagrund af disse oplysninger tro at det er derfor man ikke sender stråling længere ind, end det øverste lag.
men jeg er ikk
da store partikler kan lave være beskadigelser i levende materiale end små kan er man nød til at indføre en kvalitetsfaktor Q for at få et mål for farligheden. Dette kaldes dosisækvivalentet(H)
H = Q * D og D = E / M
Hvis du sluger en aktiv kilde og har den liggende i maven i ca 2 timer for du tilført en energi på ca 1,5E^-3J(altafhængig af din vægt og hvor mange kvanter der absorberes)
Hvis vi går ud fra at kilden ligger i centrum af din mavesæk vil massen af det materiale der bliver ramt a kvanterne være ca. 4kg
dosisen vil da være på
1,5E^-3J / 4kg = 3,75E^-4Gy
dosisækvivalentet
20 * 3,75E^-4Gy = 0,0075Sv
det er en forholdsvis lille dosis. For at sammeligne svarer det på års-bassis til hvad en person som på et kraftværk får.
Så vi kan konkludere at det ikke er for farligt som du hævder i 2)
Radioaktiv stråling og røntgenstråling kaldes også ioniserende stråling. Det er fordi at strålingen ikke har en direkte radioaktiv virkning.
farligheden ligger i at partiklerne er i stand til at afgive energi til molekyler de "rammer" og derved bryder kemiske bindinger. Kan => kræft hvis genetisk information ændres.
Med kraftig bestråling på hospitalerne kan man med stråling dræbe sygt væv så det ikke breder sig. man kan dog ikke undgå at beskadige det omliggende raske væv, selv om man sender stråling fokuserende fra flere vinkler
Jeg er ikke mediciner, men vil på bagrund af disse oplysninger tro at det er derfor man ikke sender stråling længere ind, end det øverste lag.
men jeg er ikk
Skriv et svar til: Kvalitetsfaktor (Q)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
