Kemi

Hjælp til kemi!

05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)
Hej..
Er her en der vil hjælpe mig med noget af opgave 1 fra studentereksamensopgaver (den grønne bog) maj 1995.

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2006 af dnadan (Slettet)

måske ville det være en god ide at skrive opgaven ind da det ikke er alle der har denne bog...

Svar #2
05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)

Jeg har et problem med spørgsmål d) i opgave 1 fra maj 1995.

d) Forklar hvorfor stof det bliver opløst, mens stof B' udfældes.

Begge stofferne indeholder en benzen-ring og 3 H3CO grupper.
Der hvor de adskiller sig er at stof B indeholder en COOH gruppe og B' indeholder en COOCH3 gruppe.
Hjælp... ;)

Brugbart svar (1)

Svar #3
05. marts 2006 af dnadan (Slettet)

OH gruppe er en polær gruppe, og da vand også er polært vil dette dermed blandes med hinaden, hvorimod stof B' ikke indeholder en OH gruppe, hvilket gør at den udfælder

Svar #4
05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)

Okay.. Det har intet med hydrofile og hydrofobe grupper at gøre?

Svar #5
05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)

Jeg har også et andet problem i den opgave.
Stof B er en carboxylsyre, Stof C er en alkohol og stof D er en amin.

Spørgsmålet lyder som følger:
e) Foreslå nogle reaktioner/prøver hvorved man kan skelne stofferne B, C og D med hinanden. Begrund svarene.

Brugbart svar (1)

Svar #6
05. marts 2006 af dnadan (Slettet)

hmmm amin kan jeg desværre ikke hjælpe dig med, men syren=pH halløj, alkohol oxidation og test med 2,4 hydro..... kan ikk huske helt præcis hva stoffet hedder...

Svar #7
05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)

En amin er jo en base. Er der en prøve hvor man kan skilde en base fra en syre?

Brugbart svar (1)

Svar #8
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

#6
Men det betyder jo ikke, at det er en carboxylsyre. I princippet kan det være hvilket som helst syre + carboxylsyrer normalt er ret svage, undtagen myresyre (eller noget).

Brugbart svar (1)

Svar #9
05. marts 2006 af dnadan (Slettet)

#8 korrekt, men findes der en metode til at bestemme om det er en carboxylsyre eller anden syre? Det gør der højst sandsynligt, men jeg har ikke hørt noget vedrørrende dette.

Brugbart svar (1)

Svar #10
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

Altså, så vidt jeg ved kan du oxidere en primær alkohol til en aldehyd, som der kan oxideres til en carboxylsyrer. Kan det så tænkes, at carboxylsyrer kan reduceres til en aldehyd?
Bare en tanke, ved ikke om det passer :)

Brugbart svar (1)

Svar #11
05. marts 2006 af dnadan (Slettet)

det var også i den bane jeg tænkte, men da jeg ikk kender et stof der kan gøre dette, vil jeg glemme denne tankegang bare for en stund:)

Brugbart svar (1)

Svar #12
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

Mht. alkohol, så kan du oxidere det, men du kan også foretage en substitutionsreaktion med H-X, hvor X er et halogen. Produktet vil være en halogenalkan og vand :)

Men du kan selvfølgelig også bare oxidere det.

Brugbart svar (1)

Svar #13
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

#11
Hehe, det gør jeg heller ikke, men jeg overvejede det bare, fordi vi lige har haft om redoxreaktioner :)

Svar #14
05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)

Det skal være ved kvalitativ analyse vi skal kunne skelne dem fra hinanden.
Vores lærer gav os det hint at syren (B) ville gøre en ting, basen (D) ville gøre noget andet og stof C intet ville gøre.

Har i nogen anelse om hvilke kemiske reaktioner/prøver det kan være?

Brugbart svar (1)

Svar #15
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

Hvad er "kvalitativ analyse"?

Svar #16
05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)

kvalitativ analyse betyder at man skal kunne se ændringer med øjet.. Det er ikke noget man skal måle på..

Brugbart svar (1)

Svar #17
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

Ok.
Så har jeg ingen ide om det. Men vil det være sådan noget som farveændring?

Svar #18
05. marts 2006 af Helena87 (Slettet)

Det kunne være noget med farveændring f.eks. Men ved ikke om det præcis er det.

Længere oppe skrev jeg et andet spørgsmål, som jeg lige ville høre hvad Lektor IMB ville svare på:

Jeg har et problem med spørgsmål d) i opgave 1 fra maj 1995.

d) Forklar hvorfor stof det bliver opløst, mens stof B' udfældes.

Begge stofferne indeholder en benzen-ring og 3 H3CO grupper.
Der hvor de adskiller sig er at stof B indeholder en COOH gruppe og B' indeholder en COOCH3 gruppe.
Hjælp... ;)

Brugbart svar (1)

Svar #19
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

Hehe, husk lige på, at jeg kun går i 1g :)

Nå, men jeg vil tro, at dnadan har svaret på det i #3.
En OH-gruppe er mere hydrofil (=polær) end en ester er.

Til gengæld forsåtr jeg ikke, hvad der menes med: H3CO. Har C-atomet ikke kun 4 valenselektroner?

Brugbart svar (0)

Svar #20
05. marts 2006 af IMB (Slettet)

Husk at hydrofil = polær og hydrofob = upolær.

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 57 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.