Matematik

Matematisk gåde?

07. marts 2006 af danielruhmann (Slettet)
Min far har lige fremsat nedenstående gåde for mig under aftensmaden. Jeg kan sgu ikke helt finde ud af det.

Måske kan I gennemskue det?


Tre mænd går ind på en bar.

De bestiller hver en øl, der koster 10 kr. Sammenlagt bliver det 30 kr.

Da de kender tjeneren får de fem kroners rabat. Nu koster de altså 25 kr sammenlagt.

Mændene betaler med 3 tiere, og der bliver 5 kroner til overs.

Mændene vælger at tage en krone hver, og så give tjeneren de resterende to kroner.

Regnestykket ser nu således ud:

De tre mænd skulle oprindeligt betale 10 kr., men får dem billigere, nu betaler de hver kun 9 kr. De betaler sammenlangt 27 kr.

Tjeneren får 2 kr.

Altså mangler der 1 kr.? Hvor er den henne?

Tænk, hvis det havde været en million, så ville det ikke være godt.



Håber, I kan hjælpe mig:-)

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2006 af frodo (Slettet)

mændene betaler 25/3 kr hver for øllene, men vælger at give tjeneren 2/3 kr hver.

alt i alt har de altså betalt: 25/3+2/3=27/3=9 kr

der mangler altså ikke en krone, men derimod er tjenerens 2 kr talt med 2 gange!
De tre kroners rabat - de ekstra to kroner til tjeneren=1 krone..

Der var den

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. marts 2006 af Einsteinium (Slettet)

De betaler 25 kroner til tjeneren, og giver ham 2, det er 27, og så fik de 1 hver, det giver 30 ?

i de 27 kroner har de altså givet tjeneren 2 + taget 1 hver. Altså passer regnestykket.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2006 af Einsteinium (Slettet)

#2
der skulle stå til sidst
+ de tager en hver.

Svar #4
07. marts 2006 af danielruhmann (Slettet)

Smart. Det, der forvirrede mig, var måden, det blev opstillet på.

Tak for jeres hurtige svar:-)

Måske er det mest simple svar:
"Der ligger 25 kr. i baren (30-(3+2)), så ligger der 2 kr. i bartenderens lomme.... derudover ligger der 1 kr. i hver af de tre mænds lommer (1*3=3) ... 25+2+3 =30".

Jeg tror, at I selv kender problemet, fx. med tysk. Når man har siddet og stenet længe nok over det samme lort, bliver man totalt blind:-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2006 af Einsteinium (Slettet)

Det skulle man mene. Bortset fra, jeg aldrig kan finde ud af tysk, ligemeget hvor meget eller lidt jeg har kigget på det (;

Skriv et svar til: Matematisk gåde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.