Kemi

3.15 - kemi spørgsmål(lille)

15. marts 2006 af Stine pigen (Slettet)
Hejsa, Nogle der kan fortælle mig hvordan jeg finder koncentrationen i denne ligvægt på den dannede stof:

Fe3+ (aq) + SCN-(aq) = Fe(SCN)++(aq)

Ovenstående ligevægt findes i en vandig opløsning, hvori man har bestemt den aktuelle koncentration af Fe3+ til 0,0063M og den aktuelle koncentration af SCN- til 0,0119 M ved 25*C

Hvordan beregner jeg så koncentrationen på Fe(SCN)++ ud? jeg kender de to andre stoffers koncentrationer, hvordan finder jeg så det dannede stofs?

På forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Du skal finde komplexitetskonstanten for denne ligevægt. Herfra kan du så udregne konc. af komplexet.

Svar #2
16. marts 2006 af Stine pigen (Slettet)

jeg har lige slået op og har fundet kompleksitetskonstanten til

Fe3+ + SCN- = Fe(SCN)2+

til at være 8,9*102

Hva gør jeg nu? vi har virkelig ikk haft noget om det her, derfor spørger jeg pænt om hjælp...

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Ligevægtsbrøken:

[Fe(SCN)2+]/[Fe3+]*[SCN-]= K

Du kender alt på nær [Fe(SCN)2+], så den skal isoleres og tallene sættes ind.

Svar #4
16. marts 2006 af Stine pigen (Slettet)

[Fe(SCN)2+]/[Fe3+]*[SCN-]= K

[Fe(SCN)2+]/[0,0063]*[0,0119] =8,9*10(opløftet)2


[Fe(SCN)2+]= 8,9*10(opløftet i 2.)*
[0,0063]*[0,0119]



[Fe(SCN)2+]= 0,0667 M

Kan det passe?

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nu har jeg ikke regnet efter, men hvis du ellers har tastet rigtigt på lommeregneren, ja så er det rigtigt.

Svar #6
16. marts 2006 af Stine pigen (Slettet)

ok mange tak Larsendrengen ;)

Svar #7
16. marts 2006 af Stine pigen (Slettet)

et spørgsmål til hvis du har tid eller gider :)

Opløsningen er fremstillet ved blandingen af Fe(NO3)3 og KSCN.

Beregn de aktuelle koncentrationer af NO3- og K i opløsningen

Er det ikk lidt på samme måde? jeg har slået op og ku ikk finde kompleksiteteskonstanter for dem? håber du stadig findes herinde ;)

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Da du kender [Fe3+] og [Fe(SCN)2+], så kender du også den totale konc. af Fe3+

Dvs. du ved nu hvor meget Fe(NO3)3 du har brugt. Derfra kan du udregne [NO3-] som 3*[Fe3+ total]

Ligeledes gør du med thiocyanat.

[Fe(SCN)2+]+[SCN-]= [SCN- total] ==> du kender mængden af KSCN

Svar #9
16. marts 2006 af Stine pigen (Slettet)

jeg forstår ikke helt hvad du mener med den helt totale konc.


hvor kender jeg mængden af KSCN? jeg er total tabt..

Brugbart svar (0)

Svar #10
16. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Du kender jo [Fe(SCN)2+] og [SCN-]

[ ] betyder koncentrationerne, bare så vi ikke misforstår hinanden.

Når du kender disse to koncentrationer, så kender også den totale koncentration af [SCN-] som er summen af de to førnævnte.

Da følger så:
[K+] = [SCN-, total] = [Fe(SCN)2+]+ [SCN-]

Jeg håber du kan se hvad jeg mener, ellers er jeg fortabt :-)

Skriv et svar til: 3.15 - kemi spørgsmål(lille)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.