Fysik

Fysik raketter

20. marts 2006 af zakira (Slettet)
hvis man har en raket vil dens hastighed bliver mindre eller større, når den bliver påvirket af påvirket luftmodstanden?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. marts 2006 af Smeedy (Slettet)

Luftmodstanden eller friktionen viker altid IMOD legemets bevægelses retning, dvs. at rakette sandsynligvis taber fart...

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2006 af Sentinox (Slettet)

Den budre blive mindre, da luftmodstand, netop er en kræft rettet imod bevægelsesretningen, hvilket må resultere i negatic acceleration af raketten,

//Sentinox

Svar #3
20. marts 2006 af zakira (Slettet)

så har jeg et andet spørgsmål.
hvis man nu bliver oplyst i en opgave at, en to trins raket letter fra jorden. rakettens motor kan holde accelerationen a=5g, og gassens udstødningshastighed er u=3,2km/s. der skal bestemmes slut hastigheden, i det der ses bort fra luftmodstand.
og 1. trin:
nyttelast:10tons
raketskrog:10tons
brændstof:90tons

2 trin:
nyttelast:1tons
raketskrog:1tons
brændstof:8tons

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts 2006 af fixer (Slettet)

Dit spørgsmål er faktisk ikke særligt præcist formuleret, men antageligvis drejer det sig om en sammenligning mellem to identiske flyvninger - een i vacuum, en anden i atmosfæren. I dette tilfælde vil raketten i vacuum naturligvis opnå størst fart idet bevægelse gennem atmosfæren ledsages af energitab.

Svarene i #1 og #2 er uheldigt formulerede. Raketten taber ikke nødvendigvis fart under bevægelsen i atmosfæren. Såfremt raketmotoren arbejder vil den helt sikkert øge farten, ellers er den en usædvanligt dårligt designet raket. Det vil kun være under ballistisk flyvning i atmosfæren at luftmodstanden _kan_ give anledning til farttab. Luftmodstanden giver ikke en negativ acceleration af raketten - det mest præcise er at sige, at luftmodstanden bidrager med en kraft modsat bevægelsesretningen. Om dette vil føre til farttab afhænger af de øvrige kræfter på raketten.

Med hensyn til opgaven skal du blot benytte Tsiolkovsky's i praksis helt uanvendelige raketformel for lodret start med konstant gasudstrømningshastighed u

v = ulog(M_start/M_slut) (*)

på hvert trin og addere hastighederne. I (*) er v sluthastigheden, u udstrømingshastigheden, M_start begyndelsesmassen (nyttelast+brændstof+tomvægt) og M_slut massen når trinnet udbrænder (nyttelast+tomvægt).

Svar #5
22. marts 2006 af zakira (Slettet)

Jeg syntes dog at jeg formulerede opgaven så godt, som muligt.
men det er vel lige meget hvordan den opgave skulle løses. jeg fandt heldigvis ud af det selv.

Men nu har jeg arbejdet med at bestemmme sluthastigheden ud hvor luftmodstanden er taget med og uden den. jeg har samtidigt også fundet luftmodstandens konstant, så raketten kan nå om jorden. osv.
men nu skal jeg finde frem til et generelt udtryk for en rakets opsendelseshastighed v(op) givet en ønsket hastighed v i en givet afstand fra jordoverfladen r.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. marts 2006 af fixer (Slettet)

"men det er vel lige meget hvordan den opgave skulle løses. jeg fandt heldigvis ud af det selv. "

For det første ændrer det ikke ved, at dit spørgsmål _er_ upræcist. For det andet er det umuligt for dem, der måtte svare på dine spørgsmål, at vide om du selv har fundet ud af det, med mindre du skriver det.

Om der ligger et spørgsmål gemt i den sidste paragraf i #5 må stå hen i det uvisse. Men det er ligemeget, for du finder heldigvis ud af det selv.

Skriv et svar til: Fysik raketter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.