Kemi

1.g'er i nød!

28. marts 2006 af mr.man (Slettet)
Hej

Jeg er igang med at skrive en rapport om ascorbinsyreindholdet i C-vitamintabletter.

Og et af spørgsmålene lyder:

Er ascorbinsyre en monoprot eller diprot syre?

Hvad menes der med det? Og hvordan løser jeg dette? Ved seriøst ikke hvorfor hun stiller os dette spørgsmål, når vi ikke har arbejdet med det!!
Vi skal aflevere det over nettet, for hun er ude at rejse, så jeg kan ikke engang spørge hende...

På forhånd tak for hjælpen!

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2006 af Benjamin. (Slettet)

Monoprot er når det kun afgiver en proton
ex: HCl(aq) Saltsyre
Diprot er når det kan afgive to protoner
ex: H2SO4(aq) Svovlsyre
Triprot er når det kan afgive tre protoner
ex: H3PO4(aq) Fosforsyre

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2006 af xyz (Slettet)

ascorbinsyre er en monoprot syre

Svar #3
28. marts 2006 af mr.man (Slettet)

Er det rigtigt, at man finder hvor mange H+-ioner der afgives, ved at titrere en kendt mængde ascorbinsyre med NaOH, for derefter at bestemme i hvilket forhold de to stoffer reagerer med hinanden ved ækvivalenspunktet?

Og hvis man har fundet forholdet, hvordan ved man så, hvor mange H+-ioner der afgives?

(nu ved jeg at ascorbinsyre er en monoprot syre, eftersom xyz har skrevet det, men jeg vil gerne være i stand til at forklare det).

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2006 af Aca_18 (Slettet)

OH- fra NaOH reagerer i forholdet 1:1 med ascorbinsyren. Du kender Volumen og koncentrationen af NaOH og kan derfor beregne stofmængden. Idet antalsforholdet er 1:1 er stofmængden af OH- lig stofmængden af scorbinstyre ( men kun i ækvivalensmunten - altså der hvor stofmængderne er ækvivalente)

Stofmængden beregnes vha. følgende formel:

n = V * c

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2006 af kaki (Slettet)

Ascorbinsyre er en monoprotsyre, det kan man se på grafen, fordi man kun kan se et ækvivalenspunkt.

jeg går udfra at du har lavet en graf, da jeg også har lavet den samme rapport

Svar #6
28. marts 2006 af mr.man (Slettet)

#4
Ja, det er netop sådan jeg har beregnet det, men siger man så, at når forholdet er 1:1 er den en monoprot?
Eller hvordan forklarer jeg bedst det med monoprot?

#5
Nej, jeg har ikke lavet en graf, og min lærer har heller ikke lagt op til det..

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2006 af kaki (Slettet)

jeg forstår det ikk er det ikk den tynde gule bog I har fået??

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2006 af Aca_18 (Slettet)

Nej, ikke nødvendig vis. Men idet Asckorbinsyre er en monoprotsyre vil den kun afgive et H+. Derfor vil forholdet mellem ascorbinsyre og H+ være 1:1. Du ved forhåbentlig fra undervisningen at H+ og OH- reagerer i forholdet 1:1. Deraf kan kun konkludere at stofmængden af ascorbinsyre er lig med stofmængden af OH- - i ækvivalenspunktet!

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. marts 2006 af kaki (Slettet)


hvor det er øvelse
Nr. 6:Bestemmelse af den molare masse for ascobinsyre???

så burde I da havde lavet en graf på Data Studiet!!


og aflæse at der kun er et ækvivalentspunkt mono=en di=flere

Svar #10
28. marts 2006 af mr.man (Slettet)

#7 og #9

Nej, vi har fået en kopiside...Hvor der bl.a. står 1.G Kemi.

Har en af jer tid til at kigge min rapport igennem, når den er færdig? (Jeg kan sende den over mail i morgen dvs. onsdag d.29/3)

På forhånd mange tak for hjælpen alle sammen...

Svar #11
29. marts 2006 af mr.man (Slettet)

Nogen der vil kigge rapporten igennem?
Den er ikke særlig lang, og desuden er jeg ikke så skarp til kemi, det burde ikke være særlig svært at "rette".. ;)

Mange tak

Skriv et svar til: 1.g'er i nød!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.