Kemi

Standardentalpier

30. marts 2006 af appelsin (Slettet)
Hvorfor er der forskel på H+'s og H3O+'s standardentalpier?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Standardenthalpi værdierne for H3O+ som også tit er skrevet som H+(aq) er nul.

Men der findes også en værdi for H+(g) altså i gasfase. Den har værdien +1536 kJ/mol

Svar #2
30. marts 2006 af appelsin (Slettet)

"Molare entalpier H_m for nogle partiker i fortyndet vandig opløsning ved 25 grader Celsius:
H+(aq): 0 kJ/mol
H2O+(aq): -285,83 kJ/mol"

Det står i min bog.
Ved syre/base-kemi plejer man altid at sige, at H+ og H3O+ svarer til hinanden, men det er åbenbart ikke det samme her?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

jo, men hvis du kigger under vand, er den også de 285,83 kJ/mol..

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Enten er der en trykfejl i din bog ellers har læst forkert.

H2O+(aq): -285,83 kJ/mol skulle nok snarere være

H2O(l): -285,83 kJ/mol

StandardH for H+(aq) = H3O+ (aq) = 0 kJ/mol

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2006 af LanioX (Slettet)

Eller også er der bare tale om vand-ionen, H2O+ i vandig opløsning?

Læg mærke til at det er H2O+ og ikke H3O+

Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

Jeg tror at H2O+ i alt ovenstående skulle have været H3O+.

Det er korrekt at databogen angiver H*(H3O+)=-285,83 kJ/mol, mens H*(H+)=0

Sådan skal det vel også være.

Hvis vi tager NH3 + H+ --> NH4+
eller NH3 + H3O+ --> NH4+ +H20
skal de jo have samme enthalpitilvækst. Det kan de kun få såfremt H*(H3O+(aq))=H*(H2O(l))


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

dermed sagt, at jeg mener det er forkert, når larsendrengen skriver, at:
StandardH for H+(aq) = H3O+ (aq) = 0 kJ/mol

For det ville jo give en masse termodynamisk rod

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Da jeg havde fysisk kemi på Uni blev vi tæsket igennem at man ligeså godt kan betragte H*(H3O+) som værende det samme som H*(H+), nemlig nul. Da det rent regneteknisk vil udligne hinanden.

I databogen og andre tabelværker står der også:


H*(H3O+) = H*(H2O(l)) = -285,83kJ/mol

Og i dit eksempel:

NH3 + H+ --> NH4+

versus

NH3 + H3O+ --> NH4+ +H20(l)

og det giver den samme værdi for deltaH for reaktionen.

Så ergo, det giver ikke noget termodynamisk rod.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

jeg forstår ikke dit svar.

du skriver, at der står:
H*(H3O+) = H*(H2O(l)) = -285,83kJ/mol

så er H*(H3O+) jo heller ikke 0!!

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nej, men rent regneteknisk regner man det for nul, da det udlignes med vand. Det kan godt være at jeg ikke var tydelig nok. Beklager.

Det er gammel skade at jeg regner den for nul, for der vil altid følge et vandmolekyle med.

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

ja, hvis du tager vandet med. Så gør det.

Men hvis du isoleret set går ud fra at H*(H3O+)=0

får du ikke den samme entalpitilvækst for NH3 + H+ --> NH4+
og Nh3 + H3O+ --> NH4+ + H2O

der vil være H*(H2O) til forskel..

Men nok om det. Jeg tror vi i bund og grund er enige ;)

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Øhhh, nu er jeg lidt forvirret.

H*(H3O+) = H*(H2O(l)) = -285,83kJ/mol

Der er vi enige ??

I de to reaktioner, så vil de have samme deltaH for reaktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

jeg siger, at hvis vi vedtager at H*(H+)=H*(H3O+)=0 og H*(H2O(l))=285,83kJ/mol
(som vi ikke gør, men om jeg troede du oprindeligt mente)

Så får man ikke den samme enthalpitilvækst.

Brugbart svar (0)

Svar #14
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Alt i alt:

DeltaH(reaktion) = H*(NH4+) - (H*(NH3)+ H*(H+))


DeltaH(reaktion) = H*(NH4+)+H*(H2O(l)) - (H*(NH3)+ H*(H3O+))

Det er det samme da H*(H3O+) = H*(H2O(l))



Brugbart svar (0)

Svar #15
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

#14: jep..

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nu er vi vist forbi hinanden.

Jeg fik formuleret mig forkert før da jeg skrev at H+(aq) = H3O+ (aq) = 0 kJ/mol

Det jeg mente var at rent regneteknisk er det som om at det forholder sig sådan.

Brugbart svar (0)

Svar #17
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Nu tror jeg vi er enige :-)

Brugbart svar (0)

Svar #18
30. marts 2006 af frodo (Slettet)

ja, det tror jeg også. Det er nemt at misforstå, når vi er ude i petitesser som disse..

Brugbart svar (0)

Svar #19
30. marts 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Ja du har ganske ret, og jeg foretækker til en hver tid at diskutere mundtligt, da det som regel ikke giver anledning til misforståelser.

Svar #20
30. marts 2006 af appelsin (Slettet)

!!!


:)

Skriv et svar til: Standardentalpier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.